LEFKARA – Mathieu van der Poel is zijn missie om de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te halen gestart met een tiende plek in de tijdrit van de Cyprus Sunshine Cup. Het Nederlandse multitalent gaf in de 3,9 kilometer lange rit slechts 17 seconden toe op winnaar Florian Vogel en was daarmee ruim de beste Nederlander. Grant Ferguson (CST-Superior) finishte als tweede (+0,2 seconden), de Zwitser Marcel Guerrini (+6 seconden) als derde.

Van der Poel had ook nog te kampen met een ongemak: vlak voordat hij van start ging kreeg hij een lekke band. Door het wisselen van zijn wiel viel zijn warming-up in duigen.

92, Van Der Poel, Mathieu, BKCP-Corendon, , NED
Van der Poel moet nog wel even leren z’n nummertje recht te doen… Foto: Armin M. Küstenbrück /EGO-Promotion
92, Van Der Poel, Mathieu, BKCP-Corendon, , NED
Ook op een mtb gaat Van der Poel hard naar beneden. Foto: Andreas Dobslaff/EGO-Promotion
92, Van Der Poel, Mathieu, BKCP-Corendon, , NED
Zo zien we ‘m toch liever dan op een crosser in de winter. In de zon, op een mountainbike. Foto: Marius Weschta/EGO-Promotion

Achter de voormalige wereldkampioen veldrijden was Rudi van Houts de tweede Nederlander: hij finishte als 24e op krap een halve minuut achterstand, Frank Beemer werd op ongeveer een minuut achterstand 63e. Hans Becking ging helaas niet van start: hij kreeg woensdag de griep.

Bij de vrouwen was de overwinning in de tijdrit voor de Duitse Elisabeth Brandau. De Duitse Cape Epic-partner van Hielke Elferink bleef haar landgenotes Sabine Spits en Adelheit Morath voor. Beste Nederlandse van de dag was Anne Terpstra, die op 45 seconden achterstand als twintigste werd geklasseerd. Annemarie Worst werd 25e, Britt van den Boogert 42e.

1, Vogel, Florian, Focus XC Team, RC Gränichen, SUI
Florian Vogel op weg naar de zege in, zo is te zien, geen verkeerde omgeving. Foto: Andreas Dobslaff/EGO-Promotion

Er waren ook twee Nederlandse zeges te noteren: Marc Bouwmeester won bij de junioren, Bart Brentjens bij de Masters 2.

De volledige uitslag van de openingstijdrit van de Cyprus Sunshine Cup is hier te bekijken. Morgen gaat de wedstrijd verder met een rit in lijn.