EGMOND – Op de streep was het verschil slechts een paar centimeter, maar zo hard kan sport nu eenmaal zijn. In de eindsprint van de 18e Egmond-Pier-Egmond klopte de Belg Timothy Dupont de plaatselijke favoriet Bram Imming (Imming/Gouweleeuw). Dupont deed dat in een tijd van 57.12 minuten, een nieuw parcoursrecord. Jasper Ockeloen finishte als derde. Bij de vrouwen ging de winst naar Roxane Knetemann in een tijd van 58.35 minuten. 

bramimmingegmond
Imming wordt aan de finish getroost door een van zijn begeleiders. Foto via Jan Hopman

Op de heenweg werd tegen een straffe zuidwestenwind in een groot peloton van zo’n 150 renners richting Velsen gereden. Er werd meerdere keren gedemarreerd, echter bleek het geslagen gat steeds niet groot genoeg om ook daadwerkelijk het verschil te maken. In deze grote formatie konden ook enkele vrouwen, waaronder Nina Kessler en Roxane Knetemann zich een tijdlang sterk handhaven.

Na het keerpunt bij de Noordpier in Velsen ging het razend snel, de mannen tikten ruim de 60 kilometer per uur aan en de bij de vrouwen steeg de teller ook tot 50 kilometer per uur.

Jasper Ockeloen maakte in Castricum het verschil door met zijn fiets over de strobalen te springen. Dupont en Imming – zij waren een van de weinigen die geen last hadden van een grote valpartij in de kopgroep – gingen in de achtervolging en kwamen bij Ockeloen, die te kampen had met een aflopende band. In Castricum moest Nina Kessler de mannen laten gaan en na even alleen gereden te hebben, kwam zij in de achterop komende groep van zo’n dertig renners, waaronder Roxane Knetemann, terecht.

Op de Boulevard Noord viel de beslissing in een nek-aan-nekrace. Bram Imming: “Het voelt alsof ik verloren heb. Ik ben de sprint aangegaan, maar hij ging erover. Door een valpartij van Richard Jansen, miste ik mijn ploeggenoot”, aldus de renner van Team Imming-Gouweleeuw, die al maanden zijn vizier gericht had op AGU Egmond-Pier-Egmond. “Misschien dat ik vanavond blijer ben met deze tweede plaats, maar nu niet.”  Dupont reed nog maar twee keer eerder een strandrace en moest Bram Imming eerder voor zich dulden in De Panne. De rollen waren nu dus omgekeerd.

Knetemann werd de afgelopen twee jaar tweede en ze stond nu voor het eerst op het hoogste schavot. “Het is mooi om hier als Noord-Hollandse te winnen”, zei de renster van Rabobank/Liv na de race. “Ik kwam goed het strand op en zat er vanaf het begin goed bij.” Nina Kessler kwam na 36 kilometer binnen in 58.47. Rozanne Slik uit Bergen werd derde in 59.39.

Bron: http://www.aguegmondpieregmond.nl/