MUNCHEN – Het is een goed gebruik van de BIKE Transalp. De grootste, oudste en meest prestigieuze meerdaagse mountainbikewedstrijd van Europa verandert zeker de laatste jaren regelmatig het parcours. Ook voor de komende editie zorgen de organisatoren voor een aantal noviteiten. Zo start de zevendaagse duorace in 2016 voor het eerst niet in Duitsland én wordt afgeweken van traditionele finishplaats Riva del Garda.

De Transalp zal op 17 juli beginnen in het Oostenrijkse Imst, dat al meerdere malen etappeplaats was. “We hebben gekozen voor Imst om aan onze eigen verwachtingen te voldoen. We willen een route die nooit saai wordt en iets nieuws biedt aan de deelnemers”, verklaart ‘race-director’ Marc Schneider.

Craft BIKE Transalp powered by Sigma 2015, stage 4, Sillian - Alleghe,  *** Local Caption *** © pixathlon
De Transalp staat de laatste jaren garant voor voldoende technische singletrack, zoals in 2015 richting Alleghe. Foto: Markus Gerber

Vanuit Imst volgt een route van 519 kilometer en bijna 18.000 hoogtemeters, die verder voert langs Nauders, Scuol (Zwitserland) en de Italiaanse plaatsen Livigno, Bormio, Mezzana, Trento en op 23 juli zal finishen in Arco. Bormio, Mezzana en Arco zijn alledrie voor het eerst gastheer voor de Transalp. “Ze bieden extra mogelijkheden voor een creatieve route”, stelt Schneider. Overigens ligt het rustige Arco slechts een paar kilometer van het veel drukkere Riva, waar de laatste negen jaar de finishboog stond.

Op de route liggen vanzelfsprekend meerdere lastige Alpencols, waaronder de Passo Gavia en de Umbraillpass. De Transalp kent ook weer een hoog aantal technische singletracks, en gaat door prachtige natuur, zoals Pass de Costainas (bekend van de Nationalpark Marathon). De wedstrijd eindigt met de lastige ‘Marocche-trails’ nabij Arco.

De inschrijving voor de BIKE Transalp gaat open op 8 december om 12.00 uur. Inschrijven kan via deze site, meer info over de Transalp is hier te vinden. Een uitgebreide reportage van de editie van afgelopen zomer is hier te lezen.

CBT_Strecke_gesamt