ALZINGEN – De Belg Jonas de Backer toonde zich afgelopen weekend bij de vijfde manche van de Pearl Izumi Benelux Cup in het Luxemburgse Alzingen de sterkste van een groot veld elite-mannen. Annemarie Worst deed hetzelfde bij een juist klein veld elite-vrouwen.

De Backer bleef zijn landgenoot Sebastien Carabin een half minuutje voor, veldrijder Niels Wubben – schrijf hem maar op voor het NK van komende zondag – finishte op twee minuten achterstand als derde. Ondanks zijn afwezigheid blijft de Belg Bart de Vocht leider in het algemene klassement.

Achter Wubben werd Robbert de Nijs op de zevende plek de tweede Nederlander. De Nijs vocht een verbeten strijd uit met onder andere Wout Alleman (achtste) en Jeroen Boelen (negende). “Dit was mijn eerste grote mountainbikewedstrijd na de Alpentour. Na een zware trainingsperiode voelt het goed dat ik nog zo’n race uit de benen kan persen dus ik ga met vertrouwen richting het NK”, liet de Noord-Hollander op zijn website weten.

wubbenalzingenvandenboogert
Wubben op weg naar zijn derde plek. Foto: Erik van den Boogert
worstalzingenvandenboogert
Worst verstevigde haar leiderstrui. Foto: Erik van den Boogert

Tien deelnemers slechts bij de vrouwen en daarvan was Worst met veertig seconden voorsprong op Anne Tauber de beste. Na een mooie opmars finishte Lizzy Witlox als derde. Worst verstevigde met haar zege haar leidende positie in het algemene klassement van de Benelux Cup. “Mijn start ging gelijk erg goed ik heb de koppositie de eerste twee ronden niet weg gegeven”, vertelt ze op haar site. “Anne kon met me mee en zo hebben we een aantal rondjes samen gereden. Ze reed op een gegeven moment bij me weg, omdat ik een foutje maakte, maar gelukkig kon ik dat snel weer dicht rijden. Met nog twee ronden te gaan heb ik geprobeerd om op een klimmetje weg bij haar te rijden en dat lukte aardig. Ik had een klein gaatje en wist dat ik toen door moest rijden om weg te blijven. Dat is me gelukt.”

Overige categorieën
Bij de junioren ging de zege naar de Belg Niels Dervaux, David Nordemann was in deze categorie op een mooie derde plek de beste Nederlander.  Tim van Dijke, Carlo van den Berg en Mick van Dijke, Nordemanns’ teamgenoten bij Merida-Bassa, domineerden bij de nieuwelingen: ze werden respectievelijk eerste, tweede en derde. Bij de amateurs eiste Raymond van de Kruisweg de zege voor zich op. Hij rekende af met Belg Michiel Bonneux en Mark van der Heijden. Bij de masters 30+, 40+ en 50+ – met maar weinig deelnemers aan de start –  haalde maar een Nederlander het podium: Maikel Govaarts – ook al van Merida-Bassa – won bij de veertigplussers.

Bij de meisjes wel veel Nederlandse podiumplekken. Didi de Vries won voor Charlotte de Graaf en Aimée Schoe bij de junior-vrouwen, Zoë Mulder voor Joelle Jonker en de Belgische Rune Debremaeker bij de nieuweling-meisjes.

Alle uitslagen en klassementen van de Pearl Izumi Benelux Cup