MALMEDY – In de laatste afdaling raakte hij zijn remmen bijna niet aan om de sterk opkomende Ramses Bekkenk voor te blijven. Het was voor Niels Boon voldoende om gisteren tijdens Raid Hautes Fagnes een knappe tweede plek in de wacht te slepen. Na 115 modderige kilometers, waarbij bijna 3000 hoogtemeters overwonnen dienden te worden, gaf de mountainbiker van Toma-Specialized (36) met zijn tijd van 5.41u maar 5 minuten toe op de ongenaakbare winnaar Joris Massaer uit België. Twintig seconden later bolde Bekkenk (Koga-KMC) als derde over de meet.

“Ik voelde me de afgelopen dagen voor het eerst echt sterk dit seizoen”, vertelde Boon na afloop. “Ik heb gemerkt dat  best een puzzel is om full-time werken, vaderschap en fietsen te combineren.”

Boon had in Malmedy een goede start en handhaafde zich in de top tien. Massaer ging al vroeg op avontuur met drie landgenoten. “Die heb ik lekker laten rijden”, haalt hij zijn race terug. “Ik kwam in een groep terecht van een man of tien. Daar vielen wat mensen uit weg, maar na een kilometer of veertig haalden we de kopgroep weer bij. Er gebeurde veel. Massaer en Bekkenk trokken een paar keer flink door, en iedereen ging wel ergens een keer rechtdoor of een weiland in. De omstandigheden waren zwaar.”

boonbekkenkmalmedybenvanreeden
Zware omstandigheden zoals het alleen in de Ardennen kan. Hier Bekkenk op kop, Boon rijdt in derde positie. Foto: Ben van Reeden

Vlak voor de derde verzorging ging Massaer nog eens aan. Hij kreeg een landgenoot – die de 90 kilometer reed – mee, en ook Boon. “Dat verbaasde me behoorlijk want ik begon best moe te worden en had ook al wat kramp. De splitsing kwam snel erna en toen zat ik alleen met Massaer.”

Boon probeerde zo lang mogelijk bij de sterke Belg aan te klampen, maar rond kilometer 75 moest hij eraf. “Toen ging het niet zo soepel meer. Het was harken. Ik zag Ramses een minuutje achter me rijden en wist dat het niet makkelijk ging worden. In de laatste klim zag ik dat hij erg dichtbij kwam. Daarom na ik in de laatste afdaling veel risico. Gelukkig was het voldoende.”

Boon is in voorbereiding is op de Craft Bike Transalp.  De tweede plek is een mooie opsteker op weg naar die zevendaagse maratohn. Net op tijd in vorm? Boon: “Daar lijkt het wel op.”

podiumhautesfagnes
Het podium met Boon, Massaer en Bekkenk.

Onno Reijnhout is tijdens de Transalp de partner van Boon. Hij finishte met een tijd van 5.56u als zevende en was daarmee de derde Nederlander. Op de andere afstanden haalde geen enkele Nederlander de top tien. Pim van de Swaluw was op plek 11 de beste Nederlander op de 65 kilometer, net voor Nick van den Heuvel. De laatste sleepte er wel een podiumplek uit bij de Masters 1. Dat deden ook nummer 13 Jan Weevers en nummer 14 Marc Bouwmeester. Zij werden respectievelijk eerste bij de Masters 1 en tweede bij de junioren.

Op de 90 kilometer haalden Peter Meerburg en Dirk Verstraat het podium bij de Masters 3. Dat deden ook Luc Koning (tweede) op de 115 kilometer. Op die afstand werd Alieke Hoogenboom derde bij de vrouwen. Alle uitslagen van de Raid Hautes Fagnes zijn hier te bekijken.