HOUFFALIZE – Op een parcours dat het uiterste vergde van de deelnemers, heeft Bart de Vocht zijn tweede opeenvolgende zege in de Pearl Izumi Benelux Cup geboekt. De 22-jarige Belg rekende vrijdag in Houffalize af met Hans Becking en de Portugees David Rosa.

De explosieve en technisch vaardige De Vocht voelde zich – net als in de eerste manche in Nieuwkuijk – erg in zijn element op het lastige rondje rondom Hotel Ol Fosse d’Outh. Hij reed al vroeg alleen weg. Hij werd nog op de hielen gezeten en achterhaald door Rosa, maar die verloor tijd door een lekke band. Dat overkwam ook Frank Beemer, die een tijdje met Becking samen reed. Op het rondje was het veelal ‘ieder voor zich’. Zwaar, uitdagend, maar zeer mooi. “Echt mountainbiken dit. Daar doen we het voor”, zei nummer twee Becking na afloop.

Iets daarvoor kwam de coureur van Betch.nl-Superior compleet leeggereden over de streep. “Eindelijk een goed uitslag”, pufte hij tussen zijn karakateristieke inspanningskuchjes door. “De laatste races lukte het me nog niet om een hele race goed tempo te rijden. Ik was nog niet fris en heb daarom afgelopen weekeind extra rust gepakt. Nu had ik goede benen. Maar voor mijn gevoel zit er nog meer in.”

beckinghouffalize
Becking op weg naar zijn tweede plek (inderdaad, de redactie van Bikesight kan beter stukjes tikken dan foto’s maken).

Op de laatste technische afdaling voor de finish nam vrijwel elke deelnemer de ‘chicken-run’. Zelfs daar moesten de meeste deelnemers nog een voet aan de grond zetten. Becking liep zelfs elke ronde, als een van de weinige, tot helemaal beneden. “Ik heb gisteren niet meer goed de tijd gehad om te verkennenen voelde me er niet helemaal zeker. In de eerste ronde heb ik daarom gelopen en ik merkte dat ik niet veel langzamer was. Ik vond het niet waard om het risico te lopen. En ik word er mooi tweede mee.”

Er stond in Houffalize een internationaal deelnemersveld aan de start. Beckings teamgenoot Jeroen Boelen was op de 25e plek de tweede Nederlander in de uitslag. Het lastige parcours eiste zijn tol: onder andere Thijs Zuurbier en Pim van der Marel moesten de wedstrijd na een valpartij verlaten. Van der Marel liep daarbij een gebroken pols op.

Bekijk de hele rangschikking hier.