BENIDORM – Nederland is de nieuwe opening van het internationale marathon- en xc-seizoen succesvol begonnen. Tijdens de eerste etappe van de Costablanca Bikerace, een nieuwe Spaanse meerdaagse  voor duo’s, scoorde ons land vier podiumplekken. Hans Becking  werd met zijn partner Ismael Ventura derde bij de elite-mannen, Anne Terpstra (met Yana Belomoyna) en Hielke Elferink (met Alice Pirard) stonden als nummer twee en drie op het podium bij de vrouwen, terwijl Bart Brentjens en Abraao Azevedo de zege voor zich opeisten bij de Masters.

Leeg gelletje
Becking (Betch.nl-Superior) moest met de Spanjaard Ventura zijn meerdere erkennen in de duo’s Sergio Montacon/Jan Skarnitzl en David Valero/Nichola Pettina. De twee kregen onderweg echter te maken met pech en hadden hun podiumplek te danken aan het plastic van een gel.  Becking: “Halverwege lagen we derde, maar toen reed Ismael in een snelle afdaling lek. Er zat een grote snee in de zijkant. We konden gelukkig snel weer door, door een leeg gelletje in de band  te leggen. We waren inmiddels ingehaald door Gebauer/Raggl, maar op de eerstvolgende volgende klim konden we ze weer voorbij.”

beckingpodiumcostablanca
Becking en Ventura (links) op het podium van de eerste etappe.

Vroege start
De inwoner van het Belgische Wetteren is het niet gewend om al zo vroeg in het seizoen aan zo’n zwaar bezette wedstrijd mee te doen. “Eigenlijk was het mijn idee om een trainingstage in te plannen in Spanje deze periode. Maar een mooie vierdaagse stagerace is heel erg verleidelijk. Ismael Ventura is een vrolijke gast en voor mij de ideale partner. Er staan veel kleppers aan de start zo vroeg in het seizoen, maar ik heb al veel krachttraining gedaan en sta al aardig ver, dus heb er wel vertrouwen in.  Ik voelde me vandaag ook goed.  Tijdens de start reden we flinke tijd op kop, en op de eerste echte technische passages voegden de latere podiumklanten zich bij ons. Toen zij iets versnelden, gaf Ismael echter aan dat het voor hem iets te snel ging.”

Terpstra rijdt verkeerd
Terpstra had in haar eerste internationale race voor haar nieuwe team (Van der Heide-Kenda) samen met haar oud-ploeggenote uit Oekraïene een valse start, maar kwam vervolgens lekker in haar cadans. Alleen het Zwiterse duo Corina Gantenbein en Kathrinn Stirnemann was sneller.  “We verloren in het begin direct al tijd en zijn heel vroeg even verkeerd gereden”, vertelt ze. “Maar daarna ging het lekker en hebben Yana en ik geen grote problemen gehad. We konden terugrijden naar de tweede plek en hebben een prima dag gehad. Het was afzien, maar door het mooie parcours ook genieten.”

Pirard niet fit
Elferink moest tijdens de openingsmarathon van het seizoen vooral rekening houden met haar niet helemaal fitte teamgenote. “Alice had maandag nog koorts”, blikt Elferink terug. “Daardoor konden we helaas niet vol gas koersen. Ze kon echter wel een goed en mooi tempo rijden, dus een derde plek was mooi. Hopelijk komt ze er nu doorheen en gaat het iedere dag beter. Vanaf zaterdag zal het zwaar worden, met veel en steil klimmen. Vandaag was het een xc-etappe, met korte steile klimmen met technische trails. Bij mij ging het vandaag prima, maar Anne en Yana reden bijzonder sterk. Ik hoop dat we de komende dagen de strijd nog aan kunnen gaan.”