NOORDWIJK – Thijs Zonneveld is de nieuwe leider in de Lotto KNWU Strandracecompetitie. De coureur van het team van Theo Schilder Tweewielers won gisteren dankzij een knappe eindsprint de Mitsubishi Motors Beachrace in Noordwijk en dat was voldoende om Ronan van Zandbeek voorlopig voor te blijven in het klassement. Leider Maarten Himpens stond niet aan de start: hij verkoos een start in de strandrace van het Belgische Bredene. Die won hij overigens wel.

De 52 kilometer lange race in Noordwijk was een hectische. De weg naar IJmuiden werd afgelegd met een stevige wind in de rug. Er was even een kopgroepje met Arjan van der Plas, Durk Fabriek en Van Zandbeek weg, maar rond het keerpunt ontstond een leidende groep van elf man: Van Zandbeek, Van der Plas, Zonneveld,Tino Haakman, Bram Rood, Stefan Vreugdenhil, Sven Broekaart, Berry Hollander, Bram de Waard, Yennick Wolthuizen en Robbert de Nijs.

ThijsZonneveldMTBNoordwijk2014
De beslissende slag van de Mitsubishi Motors Beach Race: rechts Zonneveld, daarnaast Van Zandbeek en Vreugdenhil. Foto: Organisatie Beach Race

Die groep had een comfortabele voorsprong, maar dankzij de inspanningen van Ramses Bekkenk kwam er een grote groep terug op de terugweg naar Noordwijk. De coureur van Koga had zich met wind mee laten ringeloren, maar fietste in zijn eentje – met een man of vijftien in zijn wiel – van de derde naar de tweede groep. In die omvangrijke tweede groep werd vervolgens goed samengewerkt. Bij de kopgroep gebeurde dat juist niet: het tiental keek vooral naar elkaar.

Na de hergroepering was er nog een valpartij, waarbij onder andere Zonneveld, Jeroen Boelen en De Nijs werden gehinderd. Het gros van de die coureurs kwam echter nog terug in de omvangrijke groep.

Daardoor reed er een gigantisch peloton richting de boulevard van Noordwijk, waar de streep lag. Daar sloeg Zonneveld – dankzij parcourskennis – zijn slag. Hij nam een slimme lijn, was als eerste van het strand af en zo onbereikbaar voor Van Zandbeek, die tweede werd. Stefan Vreugdenhil (KMC-Koga) moest bij de strandafgang een voet aan de grond zetten, maar werd wel derde – mede omdat achter hem ook iedereen uit het pedaal moest.

Bij vrouwen ging Nina Kessler op vergelijkbare manier als Zonneveld met de zege aan de haal. Door de koersontwikkelingen bij de mannen zaten ook de eersten van het een kwartier eerder gestarte vrouwenpeloton in de grote groep. Kessler nam de slimste route, en bleef zo Pauliena Rooijakkers en Rozanne Slik voor.

Bij de basisleden gingen Job de Ridder en Nienke Brandt met de zege aan de haal. Bekijk de volledige uitslag van de Mitsubishi Motors Beach Race in Noordwijk hier.

Klassement Lotto KNWU Strandracecompetitie
Licentiehouders mannen
1. Thijs Zonneveld 3146
2. Ronan van Zandbeek 3115
3. Bram Rood 3079
4. Stefan Vreugdenhil 2992
5. Sven Broekaart 2986
6. Jorrit Lind 2983
7. Bram de Waard 2975
8. Jasper Ockeloen 2969
9. Henk van Vuure 2962
10. Harm Bronckhorst 2949

Licentiehouders vrouwen
1. Pauliena Rooijakkers 3196
2. Laura van Regenmortel 3022
3. Nina Kessler 3014
4. Alieke Hoogenboom 2926
5. Esther van Veen 2787

Basisleden mannen
1. Mark Stavenuiter 3144
2. Job de Ridder 3053
3. Anne Boersma 3038
4. Andre Uitterdijk 2940
5. Maurice Monch 2906

Basisleden vrouwen
1. Jessica Glasbergen 3249
2. Nienke Brandt 3126
3. Mirjam de Bruijn 2915