Zo. Het trainen kan nu echt beginnen. Het seizoen 2015 zal namelijk in het teken staan van de Craft Bike Transalp, een van de mooiste etappewedstrijden van Europa. Ik mag me vanaf nu mentaal en fysiek gaan voorbereiden op a) een parcours van 624 kilometers en 19286 hoogtemeters en b) een koers met een ijzersterke partner. Trainingsmaat en erkend marathonspecialist Bart Classens (Sforz Racingteam) zal gedurende zeven dagen mijn teamgenoot zijn. We starten onder de naam Bikesight.nl powered by Sforz. ‘Powered by’ in de meest letterlijke zin van het woord, ben ik bang.

De Craft Bike Transalp powered by Sigma, zoals de wedstrijd volledig heet, start op zondag 19 juli in het Duitse Ruhpolding en finisht op zaterdag 25 juli in het Italiaanse Riva, aan het Gardameer. Daartussen ligt een grotendeels nieuwe route, waarbij vooral het stuk door de Dolomieten prachtig schijnt te zijn. Ik ken de Transalp redelijk goed als evenement. Onder de bezielende leiding van ‘De Generaal’ deed ik in 2010 mee met een andere trainingsmaat, Tibor Gijssen. We konden door ziekte van hem de race helaas niet als team uitrijden (memoires zijn hier te lezen).

IMG_5650
Tibor en ik aan de finish van de tweede etappe van de Transalp 2010. Foto: Gerry van Loon

De twee jaar daarna was ik verzorger van Peerkes Biketeam. Het was prachtig om zo’n groot evenement (1200 deelnemers) een keer van de andere kant te bekijken. Toen wist ik echter ook: ik ga ‘m ooit nog een keer (of vaker) rijden. Dat gaat dus komende juli gebeuren, met Bart: een hardrijder eerste klas  en niet voor niets kopman van de lokale grupetto. Hij eindigde al vaak heel erg kort in diverse marathons, en werd vorig jaar derde op het NK voor beloftes. Bart  wil graag aan de Transalp meedoen, maar heeft  geen goede ervaringen met het hooggebergte. De eerste wil hij het daarom  ‘relatief’ rustig aan doen.

Aan mij de taak om hem dat zo moeilijk mogelijk te maken. Tijdens ons eerste gezamenlijke trainingsritje op weg naar de Transalp heeft hij gelukkig al beloofd een extra bidon en al het reservemateriaal te dragen. Gaat-ie spijt van krijgen!

sportograf-52848807
Op de bagagedrager bij Bart, afgelopen augustus. Foto: Sportograf

Hopelijk zijn er meer Nederlandse teams waar we die week de strijd mee aan kunnen gaan. Tip: de inschrijving voor de Transalp is afgelopen dinsdag open gegaan en er zijn nog startplekken.