NOORDELOOS – Met 330 deelnemers begon de Jan van Arckel Wintercompetitie afgelopen zaterdag in Noordeloos met een record. Nog nooit schreven zich zoveel mountainbikers in voor een manche van de wedstrijdserie. Van die meer dan driehonderd coureurs was Kelvin van den Dool, in zijn eerste race op een mountainbike, de beste. De 19-jarige wegrenner uit Hoogblokland vocht een verbeten strijd uit met Erik van Gelder. Pas in het tweede gedeelte van de race kon Van den Dool bij zijn concurrent wegrijden. Dennis Ebert finishte op plek drie.

Vanaf de tweede startrij had Van den Dool een prima start. In de tweede bocht lag hij op kop en hij besloot meteen door te trekken. “Toen zag ik al dat Erik eigenlijk de enige was die mij kon volgen”, keek de winnaar op zijn race terug. “Ik besloot daarom mijn tempo maar zo hoog mogelijk te houden. Ik moet het als wegrenner vooral hebben van de rechte stukken en op een van die stukken lukte het me om Erik los te rijden.”

D70_8702
Van den Dool op het parcours in Noordeloos op weg naar de zege. Foto: Website Jan van Arckel

Aan het eind van de ronde in Noordeloos was een technische passage, waar de coureurs kort tussen kleine bomen moest doordraaien. Van den Dool: “Voor heen reed ik deze wintercompetitie altijd op de crossfiets. Nu voor het eerst op de mountainbike en daarom had ik wat moeite met deze passage. In de tweede ronde viel ik op dit gedeelte, en een paar honderd meter later zelfs nog een keer.”

Van Gelder passeerde Van den Dool, maar ging zelf ook onderuit. De twee reden daarna een halve ronde samen. “Ik had echter het gevoel dat het harder kon. Ik nam over, heb twee rondjes zo hard mogelijk gereden. Daarmee had ik voldoende voorsprong opgebouwd en kon ik de laatste twee rondes rustiger aandoen om op die manier geen risico te nemen.”

Van den Dool gebruikt de mtb-wedstrijden vooral om de winter op een goede manier door te komen. “Want als ik alleen maar duurtrainingen doe, dan word ik gek.”

De overige zeges in Noordeloos gingen naar Max van Hoorne (B-klasse), Daniëlle Sluigter (C-klasse), Ruben van der Stelt (D-klasse) en Daan van Vuuren (E-klasse). Alle uitslagen van de openingswedstrijd zijn te bekijken op de website van de Jan van Arckel Wintercompetitie.