MUCUGE – Ze stonden na hun inzinking in de tweede etappe van de Brasil Ride op meer dan twintig minuten achterstand van de koplopers in het klassement. Zaterdag brachten Hans Becking en Jiri Novak een ijzersterke inhaalrace tot een fantastisch einde. Dankzij een alles of niets poging in de zevende en laatste etappe passeerden het duo van Betch.nl-Superior Ilias Periklis en Tiago Ferreira en schreven ze de prestigieuze Braziliaanse meerdaagse op hun naam. “Wat een ontlading”, laat een dolgelukkige Becking vanuit Mucuge aan Bikesight.nl weten. 

novakbeckingpodiumbrasilride
Het podium van de Brasil Ride.

De etappe van zaterdag was iets meer dan 70 kilometer lang. Niet met uitzonderlijk veel hoogtemeters (minder dan duizend), maar wel technisch. Sleutelmoment in koers was een singletrack na ongeveer dertig kilometer. “Iedereen wilde daar als eerste opdraaien”, haalt Becking hun race terug. “Dat lukte mij, maar Jiri zat nog iets naar achter. Na een kilometer of veertig kwam hij er toch langs.”

Het was het begin van een kunststukje waarmee ze het gat van ongeveer twee minuten op het duo van Protek konden goedmaken. “Het was zonder nadenken gas geven”, vertelt Becking. “Op een lang stuk asfalt waren ze weer met vier man achter ons aan het aanrijden. Het deed verschrikkelijk pijn. Daarna volgde weer 20 kilometer singletrack. Daar hebben we alles of niks gespeeld, ontzettend veel gegeven. Onderweg hoorden we dat we nog niet voldoende voorsprong hadden.”

Voor Becking en Novak het teken om er nog een schepje bovenop te doen. “Het was oogkleppen op en gaan”, gaat Becking verder. “Op de laatste klim moest Jiri mij nog even duwen. Had het gevoel dat mijn hoofd ontplofte, maar het was nu of nooit. De laatste afdaling was eigenlijk niet te fietsen, maar we hebben gewoon afgedaald. Het was werken voor elke seconde. Uiteindelijk bleek het voldoende. Fantastisch.”

Ook Bart Brentjens en Abraao Azevedo wonnen de Brasil Ride, bij de Masters. Het Nederlands/Braziliaanse duo van Betch.nl-Superior schreef alle etappes op hun naam en kon zich meten met de top tien van het eliteveld.