BAD SALZDETFURTH – Waar hij normaal gesproken bij de elites zou zijn gestart, koos Michiel van der Heijden afgelopen weekend bij het slot van de Bundesliga in Bad Salzdetfurth er bewust voor om te starten bij de beloftes. De reden: zijn vorige week verdiende regenboogtrui, die hij anders niet aan had mogen doen. Zijn vooraf bedachte plan – nog zoveel mogelijk koersen rijden én winnen in die trui voor zijn overstap naar de elites – slaagde in zijn eerste opzet. Van der Heijden was na een strijd met Grant Ferguson van Betch.nl-Superior (de nummer vijf van het WK) de beste. Het verschil op de streep: 5 seconden.

Achter dat tweetal pakte de Belg Jeff Luyten plek drie en zijn landgenoot Didier Bats plek vier. Nederlands beloftekampioen Thijs Zuurbier (Kenda) bekroonde een prima wedstrijd met een vijfde plek, twaalf seconden achter Bats. Voor de beloftes van MPL-Specialized verliep de Bundesliga-manche wat minder: Kjell van den Boogert werd 22e, Robbert de Nijs had een off-day en reed de wedstrijd niet uit.  Ook Roy Beukers (Kenda) finishte de race niet.

"VanDerHeijden"
Van der Heijden met Ferguson in de achtervolging. Foto: Armin Küstenbrück – EGO Promotion
"ceremony_Bats_Ferguson_VanDerHeijden_Luyten_Zuurbier"
Het podium in Bad Salzdetfurth. Foto: Armin M. Küstenbrück / EGO-Promotion

WK-gangers Rudi van Houts, Frank Beemer en Hans Becking reden bij de elites een goede race in een bijzonder sterk startveld. De race werd gewonnen door de Duitser Moritz Milatz (BMC), voor de Zwitser Fabian Giger en de zijn landgenot Markus Schulte-Lünzum (Focus XC). Achter Emil Lindgren (Zweden), Martin Loo (Estland) en José Antonio Hermida eindigde Van Houts (Multivan-Merida) als zevende. Beemer (MPL-Specialized) en Becking (Betch.nl-Superior) werden na een race waarin ze zich lang konden meten met de groep wereldtoppers tiende  en elfde. Erik Groen haalde de eindstreep niet.

beemernagtegaalbundesliga
Beemer in achtervolging op Hermida. Foto: Aschwin Nagtegaal/MPL Specialized

BIj de vrouwen won de Zwitserse Jolanda Neff (Liv-Giant) in een gecombineerd elite/belofteveld. Tweede werd Gunn-Rita Dahle Flesjaa en derde Maja Wloszcowska (Giant). Blaza Klemencic van Feenstra-Kenda haalde het podium net niet. Beste Nederlandse was op een zeventiende plek overall Laura Turpijn (SBJ). Zij kwam binnen net voor Anne Tauber (zevende belofte), Annemarie Worst (achtste belofte) en Britt van den Boogert (elfde belofte). In de junioren-categorie haalde David Nordemann (Merida-Bassa) net de top tien niet (elfde), bij de junior-vrouwen werd Sophie von Berswordt (Giant) zesde.

Alle uitslagen van de Bundesliga in Salzetfurht zijn hier te bekijken.