DOKKUM – Het is zoals organisator Fokko Hoeksma vorig jaar aan Bikesight.nl al uitlegde de Nederlandse Cape Epic: de 11-steden MTB Marathon. Tijdens de driedaagse marathon over 440 kilometer, vanzelfsprekend langs alle Friesche Elfsteden, zijn vijf tijdsproeven ingebouwd. In de tussenliggende kilometers kunnen de deelnemende duo’s hun eigen tempo rijden. Winnaars dit jaar werden Stefan Vreugdenhil en Martin Schuttert van KMC-Koga-Mitsubishi.

De marathon startte  op vrijdag met een etappe over 120 kilometer van Dokkum naar Bergum met tegen het einde een tijdsproef over 45 kilometer. Vreugdenhil en Schuttert wisten deze meteen als snelste af te leggen. De dag erna ging het over 140 kilometer van Bergum naar Molkwerum. Ook hier waren zij het snelste in de eerste tijdsproef over 25 kilometer en tweede in de laatste proef over 35 kilometer door de bossen van Gaasterland. Op dag drie werd er vertrokken uit Molkwerum en via Harlingen over 180 kilometer terug naar Dokkum gereden waarbij ook beide tijdsproeven over 35 en 20 kilometer gewonnen werden.

Vreugdenhil en Schuttert (in het geel) langs het Friese water. Foto: René Schraa
Vreugdenhil en Schuttert (in het geel) langs het Friese water. Foto: René Schraa

“Twee maanden terug vroeg Martin me om samen aan dit evenement deel te nemen. Aangezien ik ook veel op de weg rijd ligt het me zeker en ik ben altijd wel in voor een uitdagende koers. Knap hoe de organisatie zoveel bossen, paden, dijken, weilanden en zo nu en dan een verharde weg aan elkaar heeft weten te knopen tot een route van 440 kilometer”, sprak Vreugdenhil.