HAFJELL – In de eerste cross-countryrace van het WK in Hafjell is Marlo Koevoet als twintigste geëindigd. De Wijchense mountainbikester (18) viel in het begin van de race en maakte daarna een prima opmars. Ze gaf uiteindelijk 11 minuten en 3 seconden toe op winnares Nicole Koller uit Zwitserland. 

Koevoet had startnummer 25 en lag door haar valpartij op het eerste meetpunt op een 28e plek, maar ze schoof vervolgens snel wat plekken op. Na anderhalve ronde lag ze daardoor op positie 22 en toen de Canadese Soren Meeuwisse en de Duitse Lisa Neumüller voor haar wegvielen maakte ze in het begin van de derde (van vier) rondes haar entree in de top twintig. Tegen het einde van de race kon Koevoet haar tempo goed vasthouden. Even leek ze het gat op de Franse Laure Souty en Oostenrijkse Nadja Heigl te kunnen dichten, maar dat bleek net iets te veel van het goede.

koevoethafjellknwu
Koevoet onder de aanmoedigingen van bondscoach Tim Heemskerk (links) op weg naar plek twintig. Foto: KNWU

In de strijd om het goud had de Deense Malene Degn in het begin van de race de beste papieren. Achtervolgd door drie (!) Zwitserse dames lukte het haar echter niet om alleen op kop te blijven. Koller – tweede op het afgelopen EK – reed het gat dicht, bleef even bij haar concurrente, maar versnelde vervolgens en pakte het goud. Voor Degn restte het zilver. Achter haar pakte Sina Frei na een sterke slotfase het brons, voor Europees kampioene Alessandra Keller.

Het junior-vrouwenveld voor de start van hun race. Foto: Swiss Cycling
Het junior-vrouwenveld voor de start van hun race. Foto: Swiss Cycling

De volledige uitslag van de junior-vrouwenrace op het WK mountainbike in Hafjell is hier te bekijken.