HAFJELL – Ze is degene met het volste programma van de Nederlandse selectie. Maar liefst drie keer komt Anne Terpstra tijdens de WK-week in het Noorse Hafjell in actie. Met de XC-eliminator (dinsdag) en de Team Relay (woensdag) heeft de 23-jarige mountainbikester van Betch.nl-Superior het grootste deel er op zitten, maar zaterdag wacht nog het hoofdmenu: de cross-country bij de elite-vrouwen.

Aan haar eerste twee onderdelen houdt Terpstra een dubbel gevoel over. Ze baalt van haar uitschakeling in de kwartfinale van XC-eliminator (ze werd daardoor tiende), maar is wel tevreden met haar bijdrage in de race waarin het Nederlandse estafetteam als achtste finishte. “Tijdens mijn kwalificatie in de eliminator maakte ik een grote technische technische fout en dat kostte me flink wat tijd”, vertelt ze. “De negende kwalificatietijd was dus redelijk. In de achtste finale heb ik geen energie verspild en ging ik makkelijk door. Maar in de kwartfinale had ik een vervelende eerste bocht.”

Terpstra ging die bocht samen met de sterke Jenny Rissveds in, maar werd klemgereden. Ze moest hard remmen en kwam daardoor op plek vier te rijden. “Het duurde te lang voordat ik terug kon schuiven naar plek drie en ik kon daarna helaas niet nog een plek pakken. Ik heb alles gegeven, maar had eigenlijk wel op een plaats bij de eerste acht gehoopt.”

Terpstra (links) tijdens de start van de achtste finale in de XCE. Foto: Jarno Veerhoek.
Terpstra (links) tijdens de start van de achtste finale in de XCE. Foto: Jarno Veerhoek.

Een dag later liep haar rondje tijdens de Team Relay wel naar behoren. “Ik verloor plekken, maar het ging wel erg goed. Heb heb goed ingedeeld, geen technische fouten gemaakt en alles gegeven. Ben erg blij met de achtste plaats.”