HAFJELL – Bondscoach Tim Heemskerk opteerde voor een plek in de top 6 in de Team Relay en áls Rudi van Houts niet halverwege de eerste ronde lucht had verloren uit zijn achterband, dan was de kans groot dat Nederland tijdens het WK in Hafjell in die missie was geslaagd. Nederland werd echter achtste, een plek waar Heemskerk tevreden mee was. “Ik vind het een nette prestatie”, sprak de bondscoach na afloop.

Van Houts had een prima start en reed vanaf de 15e startpositie naar voren. In de chaos van het bosgedeelte, waar hij voet aan de grond moest zetten, verloor hij echter flink wat lucht uit zijn achterband. Hij kon tot bovenaan de klim zich knap handhaven op plek drie, maar omdat hij in de afdaling geen risico meer kon nemen, tikte hij als negende Joris Nieuwenhuis aan. “Dat heeft ons een paar plekken gescheeld”, baalde Heemskerk. “Rudi heeft echter een knappe tijd neergezet met die lekke band. Hij oogde zeer sterk.”

Start van de Team Relay, met voor de kijkers links Rudi van Houts. Foto: MTB World Cup
Start van de Team Relay, met voor de kijkers links Rudi van Houts. Foto: MTB World Cup

Met Joris Nieuwenhuis in de baan klom Nederland naar de zevende plek, waar Anne Terpstra als dertiende doorkwam. Een ontketende Michiel van der Heijden reed met een ijzersterke laatste ronde de selectie van Heemskerk toch nog de top tien in.