HAFJELL –  Milan Vader heeft op het WK in Hafjell net naast een medaille gegrepen. De junior reed lang op plek drie en zelfs plek twee, maar moest in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in de Columbiaan Egan Bernal en de Duitser Luca Schwarzbauer. Het goud ging, zoals verwacht, naar topfavoriet Simon Andreassen uit Denemarken. Joris Nieuwenhuis reed in het startveld van bijna honderd coureurs een ronde minder en werd als 65e geklasseerd.  

Vader tijdens zijn race. Fotocollage: KNWU
Vader tijdens zijn race. Fotocollage: KNWU

Vanaf het begin stond er op kop van de koers geen maat op Andreassen, die al snel een ruime voorsprong nam en comfortabel naar het  goud reed. Daarachter reed Vader, die eerder brons pakte op de Europese titelstrijd, een ijzersterke race. Vanaf startplek 11 nestelde hij zich in de top 5 en door het passeren van de uit de top wegvallende Fransmannen Hugo Pigeon en Neilo Perrin Ganier klom hij op naar plek drie. Vandaar opende de mountainbiker van het KNWU Team MTB de jacht op de sterk gestarte Bernal. Bij het ingaan van de vierde ronde passeerde hij de in Europa vrij onbekende Zuid-Amerikaan.

Bernal haakte zijn wagonnetje echter aan bij de Nederlander, terwijl ook de Duitsers Luca Schwarzbauer (zilver op het EK) en David Horwarth het podium in het vizier hielden. Met nog een ronde te gaan sloot ook Schwarzbauer bij Vader en Bernal: het drietal ging uitmaken wie het zilver en brons mee naar huis zou nemen. Dat werden na een zeer spannende strijd  Bernal en Schwarzbauer, die over een sterker eindschot bleken te beschikken dan Vader.

De volledige uitslag van de juniorenrace op het WK in Hafjell is hier te bekijken.