AIGLE – De toppers des vaderlands kunnen, nog ruim voordat dit seizoen ten einde is, hun plannen voor 2015 in de steigers gaan zetten. Donderdag presenteerde de UCI de nieuwe kalender voor de wereldbeker mountainbike. Grootste verandering: de races in Pietermaritzburg (Zuid-Afrika) en Cairns (Australië) zijn van de kalender verdwenen en dat betekent dat het seizoen in 2015 begint met liefst drie Europese evenementen, waaronder één op een nieuwe locatie.

De eerste wereldbeker XCO is op 23 en 24 mei in Nove Mesto in Tsjechië. Een week later strijkt het circus neer in Albstadt (Duitsland). Voordat er gekoerst wordt in Monte-Saint-Anne (Canada, 1 en 2 augustus) en Windham (VS, 8 en 9 augustus) wordt er nog gereden in Lenzerheide (4 en 5 juli). Het Zwitserse plaatsje is de komende drie jaar gastheer van een wereldbeker, waarna het in 2018 het WK zal organiseren. Het seizoen wordt afgesloten in het Italiaanse Val di Sole (22 en 23 augustus). Het WK is in 2015, zoals al eerder bekend was, van 1 tot 6 september in Vallnord (Andorra), de Europese titelstrijd van 23 tot 26 juli in Chies d’Alpago (Italië).

Vier van de wereldbekers zijn gecombineerde evenementen met de downhillers (de laatste vier). Daarnaast zijn er voor die discipline nog races in Lourdes (Frankrijk), Fort William (Groot-Brittanië) en Leogang (Oostenrijk).

uci-mtb-world-cup-2013-logoKalender Wereldbeker Mountainbike 2015 (XCO)

  • 23 en 24 mei: Nove Mesto (Tsjechië)
  • 30 en 31 mei: Albstadt (Duitsland)
  • 4 en 5 juli: Lenzerheide (Zwitserland)
  • 1 en 2 augustus: Monte Saint-Anne (Canada)
  • 8 en 9 augustus: Windham (VS)
  • 22 en 23 augustus: Val di Sole (Italië)
heijdennovemestogiantxcpro
Michiel van der Heijden won dit jaar in Nove Mesto bij de beloftes. In 2015 is de Tsjechische plaats toneel van de openingswedstrijd van het wereldbekerseizoen.