WALIM – Laten we even beginnen met de opmerking dat met de conditie van Jan Weevers niks mis is, voorzover daar na woensdag twijfel over was. De Nederlands kampioen Master 40+ verspeelde toen de kans op de eindzege in de zesdaagse Sudety Challenge, door in leidende positie meer dan veertig minuten te verspelen in het Masters 2 klassement. Het was het gevolg van een stuurfoutje, heeft Weevers inmiddels aan Bikesight.nl laten weten.

“Door mijn valpartij had ik een kapotte voorband en, dat was nog erger, een afgebroken rechtershifter. Met veel creativiteit van de bike-support onderweg uiteindelijk nog verder kunnen rijden, maar mijn klassement is overduidelijk naar de vaantjes”, baalde Weevers na het verspelen van zijn kansen in Poolse meerdaagse.

10551030_660333570711920_6901272421192166300_n
Turpijn tijdens de verregende etappe van donderdag. Foto: Strefa MTB Sudety

Weevers zakte door het malheur naar de vijfde plek in het klassement. In de totaal verregende etappe van donderdag, die voor een groot deel bergop ging (44km/1600hm), deed de mountainbiker van Giant zijn best om nog wat goed tijd goed te maken. Met succes, want hij schreef de rit op zijn naam.  “Het was eigenlijk mijn beste dag, maar ik sta nog steeds 31 minuten achter op de nummer één. Het gat met nummer drie is 12 minuten. Dat zal nog een hele kluif worden, zeker omdat ze de etappe misschien gaan inkorten vanwege het slechte weer. Maar het is niet anders, het hoort bij de sport.”

Bij de vrouwen ligt Laura Turpijn (SBJ-Biketeam) wel nog steeds op schema voor de eindzege. De in het Duitse Kranenburg woonachtige mountainbikester had geen topdag, maar consolideerde middels een tweede plek in het dagklassement wel haar leidende positie. “Geen moraal vandaag. De hele dag regen, super koud, ik ben helemaal kapot”, liet ze op social media weten.

Turpijn verdedigt met nog een rit te gaan een voorsprong van 20 minuten op nummer twee Magdalena Halajczak. Monique Zeldenrust, die donderdag een plekje na Turpijn binnenkwam, staat op driekwartier achterstand minuten voorlopig 3e.

Alle klassementen van de Sudety MTB Challenge zijn hier te bekijken.