KIRCHBERG РHij heeft een seizoen dat niet overloopt van de hoogtepunten. Sterker nog: voor Rudi van Houts zat het tot toe heel erg tegen. Na een ijzersterk begin met winst in de proloog van de Cape Epic zorgde valpartijen in diezelfde Cape Epic en tijdens de training van wereldbeker in Cairns ervoor dat hij lange tijd niet op niveau kon presteren. Van Houts verloor veel punten op de UCI-wereldranglijst (zakte van plek 14 naar 37) en koos er noodgedwongen voor om een van zijn grote doelen van het jaar, het WK marathon dat zondag wordt verreden in  Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg, te laten schieten.

Maar zaterdag zat het eindelijk weer een keer mee voor Rudi van Houts. Hij werd tweede in een goed bezette XC-wedstrijd in het Oostenrijkse Kirchberg. “Dit resultaat had ik echt even nodig”, sprak de coureur van Multivan-Merida kort maar krachtig.

vanhoutskirchberg
Van Houts had overduidelijk plezier in Kirchberg.

Van Houts hoefde alleen zijn teamgenoot Ondrej Cink voor te laten gaan. “Hij was te sterk en reed vijf seconden per ronde bij me weg”, zei de mountainbiker uit Luyksgestel. “Maar nadat het veld al vroeg in de koers uit elkaar viel, reed ik stabiel op de tweede plaats en kon ik mijn voorsprong op de nummer drie steeds verder uitbreiden.”