SITTARD – Ooit begon hij als mountainbiker, inmiddels is hij al een paar jaar actief als veldrijder, op dit moment bij Telenet-Fidea. Zondag liet Niels Wubben zien dat hij het mtb’en nog niet verleerd is. Hij schreef op een volgens velen prachtig parcours rondom klooster Watersley de eerste MTB Trophy Sittard-Geleen op zijn naam. Wubben bleef in de race, waarbij hij door de modderige omstandigheden kon profiteren van zijn crosserskwaliteiten, Erik Groen (SBJ) en Robbert de Nijs (MPL-Specialized) voor.

Bij de vrouwen was de zege voor de nog jonge Annemarie Worst van Giant, die finishte voor de bijna (of helemaal?) twee keer oudere (en dat is niet verkeerd bedoeld) Laura Turpijn. De derde plek op het podium was voor Britt van den Boogert, teamgenote van Turpijn bij SBJ Biketeam. In de andere categorieën gingen de zeges naar Micha de Vries (Masters 40+), Pernilla van Rozelaar (Junior-vrouwen), Julia Boschker (Nieuweling-meisjes), Christian de Graaf (Masters 30+), Milan Vader (Junioren) Yannick Runhart (Amateurs) en Jens Dekker (Nieuwelingen). De funklasse werd gewonnen door respectievelijk Ike Janssen (mannen) en Irene Waaijen (vrouwen).

NRW-Cup
Er werd echter op meer plaatsen gekoerst. In het Duitse Solingen was de vierde race in de NRW-Cup. Bij haar eerste deelname aan die wedstrijdserie was Nederlands kampioene Anne Terpstra meteen succesvol: zij won in een klein veld, maar met overmacht de race bij de elite-vrouwen. Linda ter Beek eindigde in dezelfde race als derde. Ook in de jeugdige categorieën was er Nederlands succes in Solingen: Jesse de Haan won bij de nieuwelingen en Lorena Peterman bij de nieuweling-meisjes.

Rothaus-Talercup
Ook in Duitsland, maar dan in Neustadt werd een manche in de Rothaus-Talercup verreden. Ook daar viel Nederlands succes te noteren: de in het Duitse Freiburg woonachtige Hielke Elferink (Wheeler-iXS) won daar bij de vrouwen.

hiekeelferinkrohtaus
Elferink op weg naar haar zege in Neustadt.

WK Marathon
Geen Nederlandse deelname deze zondag op het WK Marathon in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg. Daar eiste Jaroslav Kulhavy – de Olympisch kampioen die de afgelopen periode veel met blessures te kampen heeft gehad – de wereldtitel voor zich op.  Tweede werd het Oostenrijkse krachtmens Alban Lakata (ook hij komt terug van een blessure), derde Christoph Sauser (en hij maakte tijdens de koers een opmars na pech, vanaf plek 23). Bij de vrouwen was de titel met overmacht voor Annika Langvad.

Links
De uitslagen van de MTB-Trophy Sittard-Geleen zijn hier te bekijken, die van de NRW-Cup in Solingen hier. Meer over het WK Marathon is hier te lezen.