AMERONGEN – In de laatste ronde van 17 kilometer nog even 4 minuten wegrijden bij de nummer 2. Dan ben je met recht oppermachtig. Rob van der Werf flikte het vandaag in de RWP MBC-Cyclo Midden-Nederland op de Amerongse Berg. Kind van de rekening was SforZ-coureur Frank Molenaar, met wie Van der Werf (Backdraft MTB Team) een groot deel van de 102 kilometer lange wedstrijd samen reed. “Was het gat zo groot ja?”, sprak Van der Werf kort na de race verbaasd, maar met een overduidelijk tevreden gezicht.

MTB Marathoncup
De MBC-Cyclo was de derde wedstrijd in de Sforz Rose MTB Marathoncup en dat zorgde ervoor dat de wedstrijd al ruim voor het verstrijken van de inschrijvingstermijn volgeboekt was. Dat gebeurt dit jaar vaker met vergelijkebare evenementen en dat is geheel terecht: het principe van meerdere korte, intensieve rondes rijden lijkt voor Nederland het beste principe als het om marathonwedstrijden gaat.

Toch reed de kop van de wedstrijd vroeg in de koers een keer verkeerd, waarbij een groepje een klein stukje afsneed. De kop besloot toen te wachten op de rest van de groep en na de hergroepering werd het bal geopend. Al redelijk vroeg reden Molenaar en Van der Werf vervolgens weg. “Het was duidelijk dat ik de sterkste was”, zei Van der Werf. “Ik zei tegen Frank: je mag tot een ronde voor het einde in mijn wiel zitten, daarna trek ik nog een ronde vol door.”

En zo geschiedde. Het leverde Van der Werf na zes rondjes een eindtijd op van 3.38 uur op, op een overigens prachtig rondje met flink wat hoogteverschillen. Molenaar kwam na 3 uur en 42 minuten over de streep. De derde plek was voor Gerben Mos van VisscherHolland, die op zijn beurt weer voor Erik van Laar (vierde) en Bart Classens (vijfde) over de streep kwam.

vanderwerfamerongen-
Het podium in Amerongen met Van der Werf, Molenaar (links) en Mos (rechts).

Halve marathon
Op de halve marathon (3 rondes, 51 kilometer) was de zege voor Cas van den Berg. De jonge coureur uit Leusden bleef Patrick de Laat en Wouter Rorije nipt voor. Bij de vrouwen was de zege op de lange afstand voor Mirre Stallen (Cube-Nutswerk), met 8 minuten voorsprong op Jolien Janssen. De halve afstand werd met overmacht gewonnen door Monique Zeldenrust (Giant).

Uitslagen
De nieuwe klassementen van de Sforz Rose MTB Marathoncup zijn nog niet bijgewerkt, de volledige uitslag van de RWP MBC-Cyclo Midden Nederland staan wel al online. Die zijn hier te bekijken.