CAIRNS – Na een tweede plek in Pietermaritzburg, is Michiel van der Heijden zondag ook in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het podium geëindigd bij de beloftes. De mountainbiker van Giant-XC Pro (22) werd in Cairns derde. Van der Heijden moest in Australië alleen Victor Koretzky en Jordan Sarrou  voor zich laten. De twee Fransozen reden op de smalle startklim bij de rest van het veld weg, terwijl Van der Heijden ingesloten zat op de zesde positie en daardoor niet mee kon. “Toen ik eenmaal de ruimte had, was het gat al te groot”, zei de coureur uit Drunen. “Meer zat er niet meer in. Jammer, want ik had op meer gehoopt.”

Toch hield Van der Heijden een prima gevoel over aan zijn race. De reden: hij verkleinde ronde voor ronde het gat op nummer twee Sarrou (winnaar in Pietermaritzburg). Het gat was meer dan één minuut in het begin, in de laatste ronde reed hij weer op het wiel van de Fransman. “Alleen had hij op de laatste klim wat meer over”, sprak Van der Heijden, die het had over een zwaar, maar mooi parcours met technische super steile rockgardens en snelle flow-afdalingen met kombochten en jumps.

startcarinsvdheijden
Start van de U23-race in Cairns.

Als Van der Heijden Sarrou in de laatste ronde was gepasseerd, dan had hij de leiderstrui in de wereldbeker gepakt. “Die moet ik de volgende keer dan maar pakken”, zei hij strijdlustig.

Bij de vrouwen onder 23 ging de zege naar de Duitse Helen Grobert. Bij de elite-vrouwen eiste de Italiaanse Eva Lechner de overwinning voor zich op, bij de elite-mannen – waar Rudi van Houts niet van start ging – won Julien Absalon. Hij bleef Mathias Flückiger, Maxime Marotte, Dan McConnell en José Hermida.  Alle uitslagen van de UCI World Cup in Cairns zijn hier te bekijken.