HAVELTE – Robbert de Nijs heeft voor het eerst in zijn carrière een nationale elitewedstrijd op zijn naam geschreven. De mountainbiker van MPL-Specialized schreef zondag de Koga Cup in Havelte op zijn naam, door na een spannende strijd zijn teamgenoot Frank Beemer voor te blijven. Derde werd Betch.nl-Superior-coureur Jeroen Boelen. “Ik heb een zware trainingsweek achter de rug, dus dit had ik totaal niet verwacht. Maar ik ben hier natuurlijk heel erg tevreden mee’, sprak de Noord-Hollandse belofte-coureur gelukkig.

Op een door de regen erg blubberig parcours ontstond aan het begin van de koers een kopgroep van zes coureurs: De Nijs, Bram Rood, Rens de Bruijn, Erik Groen, Jeroen Boelen en Frank Beemer. Na een ronde of drie werd er verschillende keren versneld en De Bruijn en Rood – gister nog vijfde in de SKS Bikemarathon – moesten lossen. De vier die overbleven reden stevig door en werkten goed samen.

Totdat in de voorlaatste Beemer – net als de Nijs van het MPL-Specializedteam – wegreed, nadat hij door stil te vallen op een modderig klimmetje er voor gezorgd had dat Groen en De Nijs uit het pedaal moesten. Drie bochten later ging de winnaar van Berlicum en de nummer twee van Nieuwkuijk echter onderuit. Het tempo zakte even, maar in de laatste ronde schudde Beemer opnieuw aan de boom. De Nijs zat in de derde positie, passeerde Groen en kon net in het wiel van zijn teamgenoot mee.

Op de laatste mogelijkheid tot inhalen voor de laatste singletrack haalde De Nijs Beemer in, en vanuit de laatste bocht sprong hij van kop of aan weg en kwam zo als eerste over de streep.

foto 1