HAVELTE – De boodschap na Nieuwkuijk was duidelijk voor Laura Turpijn. In de wedstrijd waarin ze als vijfde eindigde, kwam ze voor haar gevoel te kort op hardheid en snelheid en explosiviteit. “Negentig minuten in het rood rijden op maximaal tempo was even een shock voor het lichaam”, zei de mountainbikester van SBJ, die vorige maand meedeed aan de Cape Epic. Een week na Nieuwkuijk lijkt ze al weer beter ingesteld op die korte, intensieve inspanning. Zondag bleef de meervoudig Nederlands kampioene in de Koga Cup in Havelte Mirre Stallen na een tweestrijd voor en boekte ze haar eerste overwinning van het seizoen. Derde werd Rozanne Slik.

“Op de dinsdagavond na Nieuwkuijk heb ik in Nijmegen meegedaan met de Wedrenners”, legt Turpijn uit. “Een trainingsgroep op de weg. Prima voor de snelheid en explosiviteit. Het voelde in Havelte dan ook al iets anders dan in Nieuwkuijk. Goed zelfs. Weet alleen niet of dit nu aan mij lag, of aan de wedstrijd.”

turpijnhaveltelemmers
Van Hees pakt de kopstart in de Koga Cup in Havelte. In haar wiel Stallen, helemaal links Turpijn (5). Foto: Wim Lemmers

Turpijn had de ronde in Havelte vooraf niet verkend. Daardoor startte ze iets voorzichtig en zat ze in de startlus in derde positie, achter Stallen en Manon van Hees. Niet lang daarna nam Turpijn de kop over en reed ze samen met Stallen (Cube-Nutswerk) bij de rest van het veld weg. “Het werd vervolgens een tactische wedstrijd, maar het lukte ons allebei niet om weg te rijden,” keek ze terug.

In de laatste twee rondes viel de regen met bakken uit de lucht, en werd het parcours erg glad. Turpijn: “Ik was er in eerste instantie wel blij mee dat het wat technischer werd. Ik had achter echter een snel Rubena-bandje gestoken. Daardoor was het in de bochten elke keer voorzichtig aanzetten, anders brak de achterkant uit. Helemaal vol doorrijden was daardoor lastig. Maar Mirre had daar natuurlijk ook moeite mee.”

turpijnstallenhaveltelemmers
Stallen rijdt hier, in de stromende regen, nog op kop voor Turpijn. Foto: Wim Lemmers

In de laatste ronde nam Turpijn het initiatief, en sloeg ze een klein gaatje met haar concurrente. Op het vlakke gedeelte van het parcours keerde Stallen echter terug tot op het wiel van Turpijn, maar het lukte haar niet meer om de kop over te nemen. Turpijn behield de eerste positie in het smalle technische gedeelte en kon zo als eerste over de streep komen. “Ik ben erg blij dat ik weer een keer op het hoogste treetje plaats mag nemen”, sprak ze opgelucht.

Alle uitslagen van de Koga Cup in Havelte zijn hier te bekijken.