SUNDERN-HAGEN – Opgetogen liep hij richting de douches. Hoewel hij vorig jaar de SKS Bikemarathon in Sündern-Hagen op zijn naam had geschreven, en nu ‘slechts’ derde was geworden, kon Ramses Bekkenk niet anders dan tevreden zijn. “Ik heb hier sneller gereden dan ooit”, zei de mountainbiker van Koga-Mitshubishi-KMC. “Er waren er alleen twee een stuk sterker. Daar kan ik wel mee leven.”

DSC_0017 (1024x681)
Bekkenk met rechts van ‘m Becking. Foto: Ben van Reeden.

Die twee waren de Deense ex-wegprof Sören Nissen (winnaar) en de Duitser Peter Hermann, waarmee er bij de Sauerlandse dezelfde coureurs in dezelfde volgorde op het podium stonden als twee weken terug in Kellerwald. Nissen had slechts 3.36 voor de marathon nodig, Bekkenk vijf minuten meer.

De SKS Bikemarathon (103km/2350hm) gaat over een niet-technisch parcours van ongeveer 50 kilometer en deelnemers kunnen onderweg kiezen of ze voor één of twee rondes gaat. Daarom is het in de eerste ronde niet alleen lastig te bepalen wie je tegenstanders zijn, maar ligt ook het tempo van begin af aan hoog. “Het ging zo ontzettend hard”, zei Bekkenk. “Ik geloof dat we tegen de 28 gemiddeld aan het rijden waren. Ging nergens over.”

Na de doorkomst en het stoppen van alle halve marathondeelnemers lag Bekkenk samen met zijn teamgenoot Bram Rood op de vierde en vijfde plek. Niet veel later sloten ze aan bij Nederlands marathonkampioen Hans Becking, die op dat moment derde reed. Nissen en Hermann waren gevlogen,  en het Nederlandse trio reed een tijd samen, totdat Bekkenk zijn compagnons achter zich liet. “Het ging prima”, zei Bekkenk. “Ik had genoeg snelheid, terwijl ik vanwege mijn 24-uursambities (over een paar weken start hij zijn eerste 24-uursrace, red.) vooral met lang werk bezig ben. Dat is een mooie opsteker.”

Betch.nl-Superior-coureur Becking, die een paar dagen op trainingskamp is in het Sauerland en daarom aan de wedstrijd meedeed,  raakte in de eerste ronde het overzicht een beetje kwijt. “Ik had na de doorkomst geen idee meer op welke positie ik reed. Wat ik wel wist, was dat ik helemaal alleen reed. Toen ik Bram en Ramses zag, heb ik gewacht op samen te werken. Ramses kon ik niet volgen, met Bram heb ik nog een tijd samen gereden.”

Becking loste Rood op het laatste steile klimmetje voor de finish en kwam zo als vierde over de finish, op ruim een minuut van Bekkenk.  “Dat viel even tegen”, zei nummer vijf Rood. “Ik dacht dat ik ‘m nog wel zou kunnen volgen, maar op zo’n steil explosief klimmetje is Hans net sterker. Ik had ook geen superdag.”

DSC_0056 (1024x681)
Hans Becking is net weggereden bij Bram Rood. Foto: Ben van Reeden
DSC_0046 (1024x681)
Winnaar Soren Nissen. Foto: Ben van Reeden

Bij de vrouwen ging de zege op de langste afstand naar Jolien Janssen van SforZ Racingteam. Ze had weinig te duchten van de concurrentie. Nummer twee Monique Zeldenrust passeerde op negen minuten achterstand de streep als tweede, de Belgische Kim Saenen werd derde. “In het begin ging het me wat te rustig, daarna ben ik wat gaan versnellen”, zei Janssen. “Gelukkig had ik in de tweede ronde nog wat mannelijke richtpunten om mezelf aan op te trekken. Vorige week in Kellerwald (waar ze ook won, red.) heb ik de laatste ronde helemaal alleen gereden.”

DSC_0120 (800x532)
Of Jolien Janssen het bierglas helemaal leeg heeft gedronken, is op de redactie van Bikesight niet bekend. Foto: Ben van Reeden

Op de halve afstand was de best geklasseerde Nederlander Huub Tankink (GT), die finishte als veertiende. Karen Brouwer (Koga) eindigde op die afstand als vijfde, en daar was ze niet tevreden mee. “Het ging voor geen meter”, baalde ze. “Dat is de laatste tijd al zo. Ik moet echt even een pas op de plaats maken en kijken wat hier de oorzaak van is.”

Alle uitslagen van de SKS Bikemarathon in Sündern-Hagen zijn hier te bekijken.

DSC_0126 (800x532)
Podium van de lange afstand, met van links naar rechts Becking, Hermann, Nissen, Bekkenk en Rood. Foto: Ben van Reeden