GROESBEEK – “De eindzege interesseert me niet, het gaat me om de BOVelo Bikesight Bergprijs”, zei Hans Becking zondagmiddag een paar minuten voor de start van de Aia Software Hel van Groesbeek. Het was een mooi staaltje van zand in de ogen strooien van de concurrentie, of juist blufwerk dat verkeerd uitpakte. Becking pakte namelijk wél de eindzege op de langste afstand, maar greep naast de titel Bergkoning. Die was voor Liwald Doornbos.  De coureur van Cube-Nutswerk reed de 1,9 kilometer lange ‘klim’ volle bak op, pakte acht seconden voorsprong op nummer twee Becking en won daarmee een BOVelo Stop&Go Kit.

“Ik heb Hans meteen een foto van de stand op Strava gestuurd”, lachte Doornbos. “Hij baalde wel. Ik ben er natuurlijk heel erg blij mee. Vind het mooi om zoiets te winnen. Maakt de koers toch extra leuk.”

doornbosgroesbeek
Doornbos duikt in het wiel van Gijs Derksen de tweede ronde in. Hier heeft hij zijn inspanning op het segment van de BOVelo Bikesight Bergprijs al achter de rug.

Doornbos had de Bergprijs vooraf al in zijn hoofd zitten. Toen hij in de eerste ronde op het segment was aanbeland, gaf hij alles om een snelle tijd neer te zetten. “Ik reed achter een groepje van drie. Dat was een mooi richtpunt om naar toe te rijden. Op het steile stuk ben ik erop en erover gegaan en toen ‘doorgejoekelt’ naar de eindstreep. Die lag voor mij overigens bij het oversteken van de Zevenheuvelenweg. Heb de finishbordjes niet gezien. Zat zo kapot!”

Bij de vrouwen ging de BOVelo Bikesight Bergprijs naar Manon van Hees, die derde werd op de 70 kilometer. Ook zij wint daarmee een Stop&Go Kit. Daar is ze natuurlijk erg blij mee, maar haar mountainbikende vriend Steven Eskes misschien nog wel meer. “Ik geef eerlijk toe: we hebben de taken zo verdeeld dat ik mijn fietsen niet zo vaak hoef te poetsen”, zegt ze lachend. “Maar het winnen van deze prijs is wel een mooie gelegenheid om mijn eigen bike wat vaker zelf schoon te gaan maken. Een mooi toetje na mijn podiumplek. Erg leuk.”
Test
Het podium van de 70 kilometer bij de vrouwen. Rechts Van Hees.
Van Hees, die in Nijmegen woont en het parcours meerdere malen had verkend, dacht onderweg wel aan de Bergprijs, maar extra gas op het segment gaf ze niet. “Ik zat al aan mijn limiet en kon niet harder. Ik was vooral een race tegen mezelf aan het rijden. Dat ik parcourskennis had, was wel in mijn voordeel. Ik kon Monique Zeldenrust en Reza Hormes echter maar driekwart ronde bijhouden. Toen ik was gelost, kon ik wel mijn eigen ritme gaan rijden. Dat was gelukkig genoeg voor het podium.”
bovelo-stop-go-kitDe harde cijfers: BOVelo Bikesight Bergprijs
(1,9 kilometer, 2 procent)
Mannen
1 Liwald Doornbos 4:33
2 Hans Becking 4:41
3 Bart Classens 4:45
4 Niels Boon 4:47
5 Eric Hegger 4:48
Patrick de Laat 4:48
Job de Ridder 4:48
8 Jeroen Brands 4:49
Erik van Laar 4:49
10 Matthijs Eversdijk 4:50   
Vrouwen
1 Manon van Hees 5:39
2 Yvonne Kuiper 5:53
3 Dieuwertje Poort 6:06
4 Floortje Gierman 6:26
5 Marian Schilder 6:36