GROESBEEK – Oké, de redactie van Bikesight.nl is misschien een klein beetje bevooroordeeld. Maar dan nog: wat was de Aia Software Hel van Groesbeek een geweldige wedstrijd. De eerste door Stichting MTB Gelderland-Zuid marathon klopte als een bus en was een waardige opening van de SforZ Rose MTB Marathoncup. Een parcours dat niet zou misstaan als Nederlands kampioenschap, volgens Hans Becking. De marathonkampioen van Betch.nl-Superior schreef de lange afstand op zijn naam, door na een fikse strijd Bas Peters (Giant) en zijn teamgenoot Jeroen Boelen voor te blijven.

beckinggroesbeeksjoerdvanloon
De kopgroep in het begin van de race, met Becking en Peters. Foto: Sjoerd van Loon

Het rondje van 35 kilometer met daarin een hoop pittige klimmetjes en een fiks aantal technische afdalingen nodigde uit tot een snelle start, maar veel deelnemers moesten daar hun tol voor betalen. Becking deelde zijn race goed in en maakte in de derde passage door het zogenaamde Gründig Bos (bekend van de wereldbekerwedstrijden begin jaren negentig) het verschil. Een kopgroep met naast Becking, Peters en Boelen ook Rens de Bruijn (Merida-Bassa) en Bram Rood (Team Koga-KMC) spatte daarvoor langzaam maar zeker uiteen, totdat het ieder voor zich was.  Becking reed de concurrentie vervolgens op meer dan twee minuten achterstand. Daarachter vochten Peters en Boelen om plek twee. “Maar wat ik ook deed, ik kreeg het gaatje niet dicht”, sprak Boelen na afloop.

beckingboelengroesbeeksjoerdvanloon
Becking en Boelen vlak na de doorkomst. Foto: Sjoerd van Loon

Winnaar Becking, die zeer blij was met zijn eerste plek en sprak over een zeer zwaar rondje,  wees een deel van zijn overwinning toe aan zijn bandenkeuze, een paar smalle semi-slicks van Maxxis. “Die rollen superlicht. Maar toen het eenmaal begon te regenen, werd het wel glibberen en glijden. Gelukkig had ik nog net genoeg grip,” zei hij.

Bij de vrouwen ging op de langste afstand de zege naar Mirre Stallen. De mountainbikester van Cube-Nutswerk had weinig te duchten van de concurrentie: ze reed nummer twee Jolien Janssen (SforZ  Racingteam) op meer dan twaalf minuten achterstand. “De eerste twee rondes heb ik op reserve kunnen rijden”, keek Stallen terug op haar race. “Daarna vond ik dat ik toch wat meer gas moest gaan geven, maar toen kreeg ik ontzettende honger. Ik had wat weinig eten bij. Heb m’n gelletjes echt helemaal uitgeknepen. Toen was de afweging: of rustig uitrijden of hard doorrijden naar de finish om er eerder vanaf te zijn. Dat laatste heb ik maar gedaan.”

stallengroesbeeksjoerdvanloon
Stallen in het startvak. Achter haar Jolien Janssen. Foto: Sjoerd van Loon

De halve afstand bij de mannen werd gewonnen door de Belg Gody Jacobs. Hij bleeft Erik Groen van SBJ-Biketeam twee minuten voor. Derde werd Nick van den Heuvel.  Bij de vrouwen leverde deze afstand een overwinning op voor Monique Zeldenrust, die finishte voor good-old Reza Hormes-Ravenstijn  en Manon van Hees.

Van Hees won, net als Liwald Doornbos bij de mannen, de eerste BOVelo Bikesight Bergprijs. Daarover is hier alles te lezen. Een uitgebreid stuk in Dagblad De Gelderlander, met het verhaal van local hero De Bruijn, is  te lezen via deze link. De klassementen van de Sforz Rose MTB Marath0ncup zijn ook al bijgewerkt.

Uitslagen Aia Software Hel van Groesbeek

Hele marathon
Mannen

1 Hans Becking 4:07:45
2 Bas Peters 4:10:03
3 Jeroen Boelen 4:10:25
4 Rens de Bruijn 4:11:57
5 Bram Rood 4:13:11
6 Niels Boon 4:16:01
7 Onno Reijnhout 4:16:43
8 Maikel Govaarts 4:17:17
9 Bart Jacobs 4:18:59
10 Bart Classens 4:19:56

Vrouwen

1 Mirre Stallen 4:55:35
2 Jolien Janssen 5:07:50
3 Dieuwertje Poort 5:33:55

Halve marathon
Mannen

1 Gody Jacobs 2:47:19
2 Erik Groen 2:50:07
3 Nick van den Heuvel 2:53:49
4 Patrick de Laat 2:54:10
5 Eric Hegger 2:54:11
6 Jarno Messing 2:55:17
7 Job de Ridder 2:56:47
8 Patrick IJpelaan 2:58:53
9 Raymond van de Kruisweg 2:59:39
10 Jeroen Brands 3:00:13

Vrouwen

1 Monique Zeldenrust 3:12:08
2 Reza Hormes-Ravenstijn 3:12:31
3 Manon Van Hees 3:15:22
4 Karen Brouwer 3:16:47
5 Gerrie van de Berg-Tijssen 3:31:12

Alle uitslagen van de Aia Software Hel van Groesbeek zijn hier te bekijken.