CODHAM – Nederlandse wielrenners winnen op dit moment races overal in Europa. Maar ook op mountainbikegebied draaien we lekker mee. Michiel van der Heijden won zondag in het Engelse Codham Park (Sussex) namelijk de eerste race van de British Cycling Cross-Country Series. Een knappe prestatie van de 22-jarige mountainbiker van Giant-XC Pro, die afrekende met de Belgen Jonas de Backer (Vanomobil)  en Robby de Bock (Feenstra-Felt).

“Dat was een goede overwinning”, sprak Van der Heijden na afloop tegen British Cycling. “Ik hou echt van racen in Engeland. Vorig jaar was ik ook al een paar keer hier, maar toen had ik telkens last van mechanische problemen. Vandaag ging gelukkig alles goed. Ik voelde me sterk tijdens de wedstrijd.  Onlangs ging het in Cyprus ook erg goed. Ik denk dat de goede vorm er aan te zit te komen voor het seizoen.  Het parcours van vandaag was zeer vergelijkbaar wat ik in Nederland gewend ben. Ik hou niet echt van zoveel gras, maar ik dat het rondje wel goed bij me paste.”

In het begin van de race ontstond een grote kopgroep. Na een vroege valpartij van favoriet Grant Ferguson maakten De Backer en Van der Heijden zich los van de rest.  Met nog zes ronden te gaan reed de Brabander ongeveer vijf fietslengtes bij de Belg weg, maar echt groter werd het gat nooit. Sterker nog: in de laatste ronde sloot De Backer weer bij Van der Heijden aan. Die had echter nog een laatste beetje energie over, en reed zijn concurrent in de slotfase op meer dan dertig seconden achterstand.