LOURENSFORD – Zes etappezeges, twee overwinningen in de proloog,  twee podiumplekken bij de vrouwen en natuurlijk een eindzege in een categorie. Dat was de oogst van de Nederlandse delegatie die afgelopen week deelnam aan de Cape Epic. Voor een groot deel verantwoordelijk hiervoor is Bart Brentjens, die met zijn Braziliaanse partner Abraa Azevedo een fantastische week bekroonde met winst in het eindklassement bij de Masters. Het duo van Betch.nl-Superior won op de eerste etappe na alles en reed, na het heroveren van de leiderstrui op het team van Definitive Bikes, onbedreigd naar de eindzege.

absacapepiclogoVoor Rudi van Houts en José Hermida begon de Cape Epic goed met de overall-zege in de proloog, maar daarna zat het alleen maar tegen voor het tweetal van Multivan-Merida. Eerst kreeg Hermida te maken met een allergische reactie, later viel Van Houts uit met een blessure aan zijn bovenbeen, opgelopen na een valpartij.  De overall-eindzege ging uiteindelijk, nadat de leiderstrui ongekend veel van schouders was gewisseld, naar Robbert Mennen en Christian Hynek van Topeak-Ergon.

Bij de vrouwen kwamen twee Nederlandse vrouwen in actie voor het liefdadigheidsteam Meerendal.  Hielke Elferink werd met Milena Landtwing vierde in het eindklassement, Laura Turpijn met de Belgische Sara Mertens vijfde. In het gros van de etappes finishte die twee duo’s ook op die posities in de daguitslag. Uitschieters waren er voor Elferink, die met haar Zwitserse partner  ondanks fysiek malheur knap derde werd in zowel de derde als de zevende en laatste etappe.

podiumepicwarrenelsomsportzpics
Alle winnaars van de Cape Epic op een rijtje, met als tweede team van links Bart Brentjens en Abraao Azevedo. Foto: Warren Elsom/Sportzpics/Cape Epic

Ook in de Mix-categorie had Nederland een team in de top tien. Eric Wictor en Hanneke Boon (Velozine.nl) eindigde als zevende.  Alle uitslagen van de gefinishte Nederlandse teams zijn hieronder te bekijken.  De volledige einduitslag van de Cape Epic hier.

uitslagencapeepic

Zie de knappe einduitslag overall van Brentjens (veertiende). Het Cape Epic-avontuur van het Nederlandse mountainbike-icoon eindigde echter met een kleine domper:

 

— Bart Brentjens (@BartmnBrentjens) 30 maart 2014