ELGIN –  Oké, we kloppen het af, want in een wedstrijd als de Cape Epic ben je als coureur nooit ergens zeker van. Maar met nog één etappe van 69 kilometer en 1800 hoogtemeters te gaan ziet het erg goed uit voor Bart Brentjens en Abraa Azevedo. Het Nederlandse mountainbike-icoon en zijn Brazilaanse partner wonnen vandaag voor de vijfde keer op rij een etappe in hun categorie, en staan daardoor nog comfortabeler op de eerste plek in het klassement bij de Masters. Het duo van Betch.nl-Superior/Meerendal verdedigt in de laatste rit een voorsprong van meer dan 18 minuten op Shan Wilson en Adrian Enthoven van Definitive Bikes.

absacapepiclogoBij de mannen lijken Robbert Mennen en Kristian Hynek van Topeak-Ergon af te stevenen op de eindzege. De etappe van vandaag werd gewonnen door de Zwitser Nino Schürter en zijn Zuid-Afrikaanse teamgenoot Philip Buys – de eersten die voor de tweede keer een etappe wonnen –  met respectievelijk vijf en zes minuten voorsprong op de klassementsleiders en Christoph Sauser en Frantisek Rabon (Meerendal Songo Specialized). In het algemene klassement heeft Topeak-Ergon echter nog een voorsprong van meer dan tien minuten op Sauser en Rabon, die tweede staan. Schürter en Buys staan door tijdverlies in een eerdere etappe slechts vijfde.

In de vrouwen-categorie staat er geen maat op Annika Langvad en Ariane Kleinhans, die vandaag opnieuw hun leidende positie in het klassement ten opzichte van Esther Süss en Sally Bingham verstevigden. De Nederlandse deelneemsters lijken een abonnement te hebben op de vierde en vijfde plek. Vandaag waren de rollen een keer omgedraaid: Laura Turpijn werd met haar Belgische partner Sara Mertens vierde, Hielke Elferink met de Zwitserse Milena Landtwing vijfde.

Tot slot, een filmpje dat we jullie niet kunnen onthouden, omdat perfect weergeeft wat mountainbike-meerdaagsen zo mooi maakt:

Alle resultaten van de Cape Epic zijn, zoals bekend, hier terug te kijken.