BERLICUM – De winter stond voor hem in het teken van het trainen voor één wedstrijd: de openingsrace van het mountainbikeseizoen, in zijn woonplaats Berlicum. Maar voor Rick van den Hanenberg (Masters 40+) zat het in de aanloop naar de koers die hij per se wilde winnen tegen: twee weken geleden kreeg hij last van een overbelaste knie.  Maar tot zijn grote vreugde hinderde die hem niet om zijn thuiswedstrijd met overmacht te winnen, voor de Belg Peter Verstraete en Arne Nuys.

“Mijn verwachtingen waren vooraf niet hoog”, zei Van den Hanenberg na zijn gewonnen race. “Ik had zo iets van: tape om de knie, en we zien wel hoe lang het goed gaat.”

hanenbergberlicumpaulvanempel
Verstraete, Van den Hanenberg en Nuys. Foto: Paul van Empel

De Berlicummer (41) had echter een superstart en was als eerste weg van het meer dan honderd renners grote Masters 40+ peloton. Van den Hanenberg (Bikers-Heeswijk) zag dat zijn concurrenten hem vervolgens op de technische stukken niet konden volgen. “Toen besloot ik maar vol door te trekken”, keek hij verder terug. “Na een ronde had ik een voorsprong van 20 seconden, in de  twee rondes was het al een halve minuut.”

Maar toen leek het noodlot toe te slaan voor Van den Hanenberg, die aan het eind van de tweede ronde onderuit schoof, op zijn geblesseerde knie. Het gat met de achtervolgende groep slonk meteen tot 10 seconden. Van den Hanenberg:  “Maar gelukkig maakten zij ook wat foutjes, waardoor het gat weer kon groeien naar een halve minuut. Dat gat heb ik vast kunnen houden, maar dat was wel serieus zwaar. Het mooie was: zo hadden we op twee dagen een Van den Hanenberg op de het podium. Mijn zoon werd zaterdags derde in categorie 7.”

Top 10 Masters 40+
1. Rick van den Hanenberg
2. Peter Verstraete
3. Arne Nuys
4. Freddie van der Schoot
5. Marcel Scheffer
6. Leon van der Heijden
7. Rick van Dijk
8. Harold van Gerven
9. Peter Nielen
10. Jan Grootkarzyn

Top 10 Masters 30+
1. Jimmy Tielens
2. Freek de Jong
3. Christian de Graaff
4. Maikel Govaarts
5. Sjonnie de Vries
6. Erik van Laar
7. Sandor Mol
8. Patrick IJpelaan
9. Willem-Jan Post
10. Eric van den Bogaard
Alle uitslagen Berlicum