PETTEN – Hij stond in 1993  aan de basis van het beachbiken met het organiseren van de allereerste Hoek van Holland-Den Helder. Nu, meer dan twintig jaar later, staat Flip Kos aan de vooravond van een nieuwe mijlpaal: het eerste officiële NK Strandracen. Komende zondag vechten tijdens de mede door Kos georganiseerde Beukers Dijk tot Dijk Race in Petten maar liefst 700 deelnemers om de historische eerste Nederlandse strandracetitel.

 “Het is een bijzonder moment”, zegt de 63-jarige inwoner van Den Helder. “Hier hebben we al die jaren naar uitgekeken. We hebben vaker contact gehad met de KNWU, maar zijn blij dat het nu eindelijk is gelukt. Vandaag kreeg ik een cd’tje binnen van de bond met het Wilhelmus. Dan krijg je echt het gevoel dat het serieus is. Ik vind het prachtig.”

erikboschman
Vorig jaar werd de Dijk tot Dijkrace verreden in winterse omstandigheden. Toen reden de deelnemers nog van Den Helder naar Petten en terug. Dat is dit jaar voor het eerst omgekeerd. Foto: Erik Boschman

Het zijn op dit moment drukke tijden voor de organisator en zijn team.  Kos heeft echter alles onder controle en heeft erg veel zin in het moment dat de deelnemers van start gaan, zondag om 12.00 uur. “Het zal een mooie strijd worden”, blikt hij vooruit. “Wie ik tip als kanshebber bij de mannen? Dat is lastig. De top is breed. Mannen als Ronan van Zandbeek, de jonge Sven Broekaart, Bram Imming, ze maken allemaal kans. Maar ik denk dat Ramses Bekkenk de grote favoriet is. Die is echt sterk.”

Volgens Kos gaan de deelnemers aan de 42  kilometer lange race geen makkelijk strand onder hun wielen krijgen. “Het strand ligt er niet goed bij. Bij ons zal de vloedlijn breder zijn dan bij Egmond-Pier-Egmond begin januari, maar het strand is er de laatste weken niet beter op geworden. Het loopt zwaar, met veel hobbels. Het zal echt ploeteren worden, zeker op de terugweg met wind tegen. Maar dat is wat strandracen zo mooi maakt. De sterkste wint bijna altijd.”

De van Beukers Van Dijk tot Dijkrace is niet alleen het NK, maar ook de vijfde wedstrijd in de dit seizoen nieuwe Lotto KNWU Strandracecompetitie. Kos juicht de ontwikkelingen in het beachbiken toe. “In het begin dacht iedereen van: dat strandracen, dat wordt niks. Het is te eentonig. Maar dat is het totaal niet. Er komt zoveel bij kijken. Mooi dat de sport zo aan het groeien is, dat er zelfs speciale fietsen voor worden ontwikkeld. Misschien is onze sport 2022 wel Olympisch”, lacht hij.

De deelnemerslijst van het NK is hier te bekijken.  Op dezelfde site vind je ook de rest van de informatie over het NK.