HOENDERLOO – Het is een ambitieuze doelstelling. Maar wel eentje die volgens hem haalbaar is. Marc Oosterhof maakt dit seizoen de overstap van de Elites naar de Masters 30+, in de hoop in juli een gooi naar de Nederlandse titel te kunnen doen in die categorie.  En alhoewel de zomer nog ver weg is, is de 29-jarige mountainbiker uit Apeldoorn nu al in prima vorm. Hij won zondag in Hoenderloo de vierde wedstrijd in de Veluwse Wintercompetitie. Oosterhof finishte voor het Transalp-duo Tom Hoekman (tweede) en Maarten Janssen (derde). Vierde werd  Rien Terpstra.

veluwsewc
De organisatoren van de Veluwse Wintercompetitie

“Dit is een goede boost op weg naar het komende zomerseizoen”, vertelt Oosterhof, die ook regelmatig op de crossfiets koerst. “Het zijn gezellige wedstrijden, lekker laagdrempelig, en  het is leuk om voorin te strijden. En daar leer je ook altijd van.”

Oosterhof reed in het verleden bij de amateurs, tot hij de overstap naar de elites maakte. Daar reed hij de afgelopen jaren in de middenmoot – en vanwege het smalle veld – soms ook in de achterhoede. Het jaar dat hij dertig wordt, is volgens hem een mooi moment om over te stappen. “Terug gaan naar de amateurs was voor mij geen optie, omdat ik denk dat ik daar weer rond de twintigste plek rijdt. Nee, het lijkt me leuk om mee te gaan doen om de prijzen. Bij de elites waren de verschillen gewoon te groot. Daar had ik steeds minder plezier in.”

De wedstrijden in de Veluwse wintercompetitie zijn voor Oosterhof – naast de veldritten – een mooie manier om de winter goed door te komen. Hij won het algemene klassement van de serie in 2013 en 2011. Het parcours in Hoenderloo kende hij op zijn duimpje. “Het is een afwisselend parcours met snelle stukken met een lekkere flow, maar ook met een paar lastige, gladde bochten en korte klimmetjes.”

Oosterhof koos zondag voor een andere aanpak dan anders. “In plaats van er meteen in te vliegen, heb ik in de eerste paar rondes een beetje de kat uit de boom gekeken. We reden met vijf man weg bij de rest van het veld, maar ik zag dat de rest aan hun limiet zat, terwijl ik het gevoel had dat ik nog wat over had.”  En dus reed Oosterhof bij zijn vluchtmakkers weg. Hoekman, Janssen en Terpstra probeerden hem nog te achterhalen, maar de mountainbiker van Bar-End consolideerde zonder problemen zijn voorsprong.

Het was na twee derde  en een tweede plaats de vierde keer dat Oosterhof dit seizoen het podium haalde in de Veluwse Wintercompetitie. De kans dat hij het eindklassement opnieuw wint, acht hij echter klein. “Op Frank Beemer (de winnaar van de eerste drie races, red.) staat geen maat. Hij deed in Hoenderloo niet mee, maar er tellen maar vier van de vijf races mee. Dat kan hij zich dus permitteren.”

podiumsoest
Oosterhof (links) eerder dit seizoen samen met Beemer en Terpstra op het podium in VWC in Soest.

Oosterhof was natuurlijk niet de enige winnaar in Hoenderloo. Bij de vrouwen ging de zege na de van haar trainingskamp teruggekeerde Anne Terpstra. De Nederlands kampioene van Superior-Brentjens bleef in een klein veld Manon van Hees en Dyonne Bouwmeester voor.

In de 35+categorie was de overwinning voor Arjen Feenstra, die Mark Schepp en Nico Hoogland voorbleef.  Bij de vijftigplussers won Tijs van den Brink.  Alle uitslagen van de mtb-wedstrijd in Hoenderloo zijn hier te bekijken. Alle klassementen in Veluwse Wintercompetitie staan hier.