RIO DE CONTAS – De teams van Superior-Brentjens hebben een topdag achter de rug in de Brasil Ride. Niet alleen veroverden Hans Becking en Jiri Novak dankzij een knappe tweede plaats in de vierde etappe de leiderstrui bij de elites, ook Bart Brentjens en zijn Braziliaanse partner Abraao Azevedo – zij wonnen de etappe bij de masters – staan weer op de eerste plek in hun categorie.

Becking was na afloop dolgelukkig met de eerste leiderstrui in zijn carrière. “Jiri en ik reden makkelijk mee in het begin en besloten op avontuur te gaan na een prachtige lange singletrack”, keek de Nederlandse marathonkampioen terug op de etappe. ” Het team van Specialized (Christoph Sauser en Kohei Yamamoto, red.) kwam aansluiten en samen reden we vol gas door. In de laatste klim besloten we ons eigen tempo te rijden en moesten we de ze laten rijden. We verloren uiteindelijk 2 minuten.”

Omdat Sauser en Yamamoto in de tweede etappe al veel tijd verloren en leiders Luis Leao Pinto en Tiago Ferreira in deze rit (door pech) op achterstand binnenkwamen, starten Becking en Novak morgen in het geel.

brentjensbecking
De twee teams van Superior-Brentjens vlak voor de start van de vierde etappe. Morgen zullen ze alle vier een ander shirt aanhebben. Foto: Superior-Brentjens

Ook Brentjens en Azevedo reden sterk vandaag. Ze kwamen als zevende overall binnen, maar konden de trui pakken omdat het het leidende duo Vitor Gamito en Paulo Freitas vanwege een stuurbreuk moest opgeven. “Lady Luck heeft ons vandaag wel een beetje geholpen”, gaf Becking toe.

De etappe van vandaag zou 83 kilometer lang zijn. “Maar het was 102 kilometer. De keuze om ons eigen tempo te rijden was dus de goede. Nu nog drie dagen alles geven om het geel mee naar huis te nemen”, sprak Becking strijdlustig.

Morgen krijgen de renners een etappe van – als het goed is – 92 kilometer en iets meer dan 2000 hoogtemeters voorgeschoteld. De etappe loopt, net als die van vandaag, van Rio de Contas naar Rio de Contas (zie de afbeelding hieronder). De volledige uitslagen van zowel gisteren als vandaag staan helaas nog niet online.