GRANITE CREEK DAM – Met een indrukwekkende solo van 163 kilometer heeft Josef Benetseder (30) de vijfde etappe van de Crocodile Trophy gewonnen. De Oostenrijkse wielerprof demarreerde bij de start, liep  gestaag verder uit en finishte na meer dan zes uur koers met een voorsprong van maar liefst dertien minuten op klassementsleider Mark Frendo.

“Ik had dit plan al de Crocodile Trophy”, zei de etappewinnaar na de finish. “Ik voelde me de laatste dagen goed en heb me bewust wat gespaard, omdat ik wist dat ik geen kans meer maakte in het algemene klassement.”

Een groep van ongeveer 20 coureurs probeerde Benetseder bij te halen. Zelfs toen de top drie van het klassement zich uit die groep losmaakte en in de achtervolging ging, hield de Oostenrijker stand. “Ik kan niet geloven hoe sterk Josef vandaag gereden heeft”, sprak nummer twee Cory Wallace.

JosefBenetseder_soloStageWinner_08613_byKLorentsen
Benetseder op weg naar zijn indrukwekkende zege. Foto: Kenny Lorentsen

Voor Nederlander Huub Tankink verliep de etappe ook prima. Na een mindere vierde dag, boekte de Master vandaag zijn beste klassering tot nu toe: tweede. De mountainbiker uit Enschede hoefde in zijn categorie alleen leider Mario Färberböck voor zich te dulden. Tankink staat vierde in het algemene klassement.

Kijk voor de volledige klassementen van de Crocodile Trophy hier. Morgen is er een etappe van 118 kilometer naar Laura. De Australische etappewedstrijd duurt nog tot en met zondag.