DE RUST – De Rust. Een mooiere plaatsnaam bestaat er bijna niet. Los van dat: Marco Minnaard en Birgit Lavrijsen zullen altijd met plezier terugkijken op hun verblijf in  het Zuid-Afrikaanse dorpje. Het duo, deze week voor de gelegenheid koersend voor Cube Nutswerk, greep er vandaag de leiderstrui in de Mix-categorie van de Bridge Cape Pioneer Trek.

Na gisteren al de tweede etappe te hebben gewonnen, schreven de twee vandaag ook de derde etappe op hun naam. Ze maakten daarbij de 29 seconden achterstand die ze hadden op het team van Asrin Cycling 3 meer dan goed. Lavrijsen in Minnaard hebben nu bijna vier minuten voorsprong in het algemene klassement.

Voor Nard Clabbers en Mirre Stallen (het andere mix-duo van Cube-Nutswerk) verliep de derde etappe minder goed. De twee kwam vanwege materiaalpech pas om kwart over vijf ‘s middags binnen en kunnen een goede eindklassering vergeten. Wel gaan ze morgen gewoon van start.

Ook voor Kivada Schorriemorrie, rijdend bij de amateurs, verliep de etappe niet geheel volgens plan. Het team, bestaande uit Coen Hoogervorst en Ninko Doornbos, reden tijdens de 107 kilometer lange rit ruim voor de leiders  in hun categorie, tot een drietal lekke banden roet in het eten gooide. “Daarmee hebben we flink tijd verloren natuurlijk”, baalde Doornbos. “Het gat kregen we niet meer dicht. Toen hebben we besloten op een iets rustiger tempo door te rijden, zodat we wat energie konden sparen voor morgen of overmorgen. Misschien kunnen dan nog eens aanvallen.”

Het team eindigde uiteindelijk als zesde in de etappe, maar staat wel nog derde in het algemene klassement. Volgens Doornbos krijgt het materiaal het zwaar te verduren op het parcours. “Waar je normaal een jaar mee koerst in Nederland, is hier na twee dagen afgeschreven. De stenen zijn kei scherp, we moeten veel door het water heen. Niet goed voor de lagers, en de banden zitten vol met sneeën.”

hanenberg
De start van de derde etappe van de BCPT, met geheel rechts op kop: Rick van den Hanenberg. Foto: BCPT

In de veteranen-categorie was er voor het eerst tijdens de Zuid-Afrikaanse etappewedstrijd geen zege voor Micha de Vries en Rick van den Hanenberg. De twee veertigplussers eindigden echter wel als tweede achter Klein Karoo Vets en staan nog steeds met meer dan een uur voorsprong op de eerste plek in het klassement.

De twee mountainbikers van het Nederlanders contingent die het snelste over het pittige parcours razen zijn nog steeds Liwald Doornbos en Matthijs Eversdijk. Het duo, ook van van Cube-Nutswerk, werd vandaag negende bij de elite en staat nog steeds zevende in het algemene klassement. De etappezege was voor de tweede keer op rij voor de Belg Jens Schuermans en zijn Zuid-Afrikaanse partner James Reid.

Kijk voor alle resultaten hier. Morgen wacht een op het oog relatief makkelijke etappe van 70 kilometer. De BCPT duurt nog tot en met zaterdag.

Oja, het stuk over de heftige eerste etappe gelezen? Daar zijn inmiddels beelden van: