SMITHFIELD – Huub Tankink is vandaag bij de start van de 19e Crocodile Trophy in het noord-oosten van Australië als vijfde geëindigd in de categorie masters 30+. De mountainbiker uit Enschede, afgelopen zondag in dezelfde categorie nog vierde op het NK-marathon, moest na vijf rondjes over een technisch parcours van 6,2 kilometer bijna een kwartier toegeven op de Belgische winnaar Johan Schrauwen.

In het volledige klassement eindigde Tankink op een 29e plek op een totaal van 77 starters. Dat klassement wordt na de eerste dag geleid door de Australiër Mark Frendo, die de XC-etappe op zijn naam schreef. ““Ik heb me zo goed als ik kon voorbereid op deze race. Vandaag was ideaal voor me, omdat ik een  cross-country achtergrond heb. Ik ben ervoor gegaan en het verliep allemaal volgens plan”, sprak de 28-jarige winnaar, die eerder in zijn carrière Australisch junioren en beloftenkampioen was.

crocodile1
Mark Frendo won de eerste etappe van de Crocodile Trophy. Foto: Kenneth Lorrentsen

Achter Frendo werd Jan Fojtek tweede. Fojteks broer Jan won de Crocodile Trophy in 2008. De twee Tsjechen werden dit jaar ook één en twee in de Ironbike Italy.

Terug naar Tankink. Hij staat staat aan de start omdat hij tijdens de Alpentour Trophy een inschrijving won. Daarover hier een klein stukje in de Twentse krant Tubantia.

Alle uitslagen van de Crocodile Trophy zijn hier te bekijken. Morgen volgt een rit in lijn van 98 kilometer en 2750 hoogtemeters.