OUDTSHOORN – Het Lakefield National Park in Australië, het Groot-Swartberg Nature Reserve in Zuid-Afrika en het  Chapada Diamantina Park National in Brazilië. Drie bijzondere natuurgebieden die heel ver uit elkaar liggen en – behalve dat ze een nationaal park zijn – eigenlijk helemaal niks met elkaar te maken hebben. Maar de komende week hebben ze een ding gemeen: er raast een peloton mountainbikers doorheen. Dit weekend start zowel de Crocodile Trophy (Australië), als de Bridge Cape Pioneer Trek (Zuid-Afrika) en de Brasil Ride.

En het mooie: aan alle drie deze mountainbike etappewedstrijden doen Nederlanders mee. De grootste delegatie staat aan de start van de Bridge Cape Pioneer trek, waar onder andere Cube-Nutswerk met vier teams van twee acte de présence geeft: Liwald Doornbos en Mathhijs Eversdijk bij de mannen, Micha de Vries en Rick van de Hanenberg bij de veteranen en twee teams in de mixed-categorie: Mirre Stallen en Nard Clabbers, en Marco Minnaard en Birgit Lavrijsen.

Met drie medaillewinnaars op het afgelopen NK-marathon (Stallen, Eversdijk en Minnaard) heeft teamleider (en deelnemer) De Vries (zelf ook goed voor zilver op het NK) hoge verwachtingen. “Met name Liwald en Matthijs zullen in hun categorie gaan meestrijden voor de podiumplekken.  Na vorig jaar vierde algemeen te zijn geworden hopen ze dit jaar het stapje naar het podium te kunnen maken. In mijn eigen categorie hoop ik net zoals vorig jaar weer een paar etappe’s in de leiderstrui te rijden en een kort klassement te rijden. We zullen zien hoe het loopt , met een nieuwe teamgenoot is het altijd afwachten waar je staat, maar Rick rijdt al vele jaren rond in het mountainbikewereldje en is niet de eerste de beste.”

pioneer
Beelden van Bridge Cape Pioneer Trek vorig jaar .Foto: BCPT

De Bridge Cape Pioneer Trek start op zondag 20 oktober in Oudtshoorn en eindigt daar ook weer, op zaterdag 26 oktober. Kijk voor de route die de mountainbikers voor hun kiezen krijgen hier.

Ook aan de Brasil Ride doen niet de eerste de beste Nederlandse renners mee: mountainbike-icoon Bart Brentjens en kersvers Nederlands marathonkampioen Hans Becking. Becking zal daarbij samen met zijn Tsjechische teamgenoot Jirki Novak als duo de kleuren van het Superior-Brentjens verdedigen bij de elites, Brentjens zelf rijdt in de masters-categorie samen met de Braziliaan Abraao Azevedo. Azevedo was afgelopen Cape Epic nog een grote concurrent van Brentjens bij de masters. De Braziliaan versloeg met zijn teamgenoot Nico Pfitzenmaier toen Brentjens, die samen reed met de Zuid-Afrikaan Robert Sim.

Woensdagavond werd er op Omroep Brabant een korte voorbeschouwing op de Brasil Ride uitgezonden. Daarin (even doorspoelen naar minuut 22) worden Brentjens en Becking geïnterviewd, en zijn beelden te zien van een voorbereidingsrit op het afgelopen NK marathon. Die beelden verklaren overigens meteen het goede rijden van een aantal coureurs.

 

De Brasil Ride start op zaterdag 19 oktober en eindigt op zaterdag 26 oktober. De etappes (hier te bekijken) zijn afwisselend met ritten in lijn en xc-wedstrijden.

De Crocodile Trophy is de langste ‘stage-race’ van de drie en de enige waarin de coureurs er alleen voor staan (al kan er ook als duo meegereden worden). Het evenement start op zaterdag 19 oktober en finisht op zondag 27 oktober. Nederlanders die deelnemen zijn Huub Tankink (juist, de broer van) en Dennis Valerius. Kijk voor alle info op de website van de wedstrijd.