EIJSDEN – De vraag is: wat als hij zondag bij het NK marathon bij de elites was gestart? Het zou zo maar kunnen zijn dat Rob van der Werf dan heel erg dicht in de buurt van het podium was gekomen. De 30-jarige mountainbiker deed echter mee als amateur en pakte daar de titel met overmacht. Wat heet: Van der Werf had met zijn tijd van 3 uur en 54 minuten bijna 5 minuten voorsprong op nummer twee Roel Verhoeven. Zijn achterstand op Marco Minnaard, de nummer drie bij de elite, was maar 3,5 minuut.

Met zo’n voorsprong richting Eijsden rijden, dat geeft ruimte voor nadenken over een aanstaand kampioenschap. Maar pas in de bebouwde kom van het Limburgse plaatsje durfde Van der Werf zeker te zijn van zijn titel. “Ik wist dat ik een redelijke voorsprong had, maar ben tot het laatste moment onzeker geweest. Er kan altijd iets misgaan, een lekke band bijvoorbeeld. Daar heb ik de hele tijd aan gedacht”, blikt de in Susteren woonachtige renner terug.

helepodium
Alle Nederlandse marathonkampioenen op een rijtje. Rechts Van der Werf. Foto: Bart Brentjens Challenge

“Toen ik eenmaal in de finishstraat reed was de ontlading groot. Ik ben er zo blij mee. Ik heb alles op dit NK gezet, er specifiek naar toe gewerkt. Echt fantastisch dat het gelukt is.” De titel betekent veel voor hem. “Ik heb een klote jaar achter de rug, een hoop gezeur en gezeik in de privé-sfeer gehad. Deze Nederlandse is titel een mooi lichtpuntje na een mindere periode”, vertelt hij.

De mountainbiker van Backdraft Mountainbiketeam bouwde zijn grote voorsprong pas tegen het einde van de race op. “We kwamen na de start met ongeveer zes renners bij elkaar te rijden. Het was chaotisch, omdat we al heel erg snel de voor ons gestarte masters gingen inhalen. Het was veel slingeren en opletten. Erg lastig rijden.”

Hij kon zich echter goed handhaven in de eerste groep. “De meeste amateurrenners kunnen goed starten, zijn de eerste drie kwartier sterk. Langzaam maar zeker zakten meer renners erdoorheen. Op ongeveer halfweg koers was ik alleen met Roel Verhoeven over. Niet lang daarna reed ik hem ook los en ben ik alleen op avontuur gegaan. Volgens mij heeft Roel toen nog lang op ongeveer 45 seconden achterstand gereden. Pas bij de laatste verzorging hoorde ik dat ik een redelijk comfortabele voorsprong had.”

Van der Werf is diëtist van beroep,  heeft zijn eigen praktijk, maar werkt ook voor profwielerploeg Argos-Shimano. Met die ploeg beleefde hij een erg succesvol jaar. “Haha ja, deze kan erbij op het overwinningenlijstje van het team. Heb al wel wat reacties gehad van de renners.  Het scheelt in zo’n beroep zeker dat je zelf ook een beetje kunt fietsen, je dwingt daar toch respect mee af. En een voordeel: ik kan nieuwe bevindingen eerst op mezelf uitproberen. Dan weet ik of het iets is”, legt hij uit.

Door zijn privé-situatie en zijn werk reed Van der Werf dit seizoen minder wedstrijden dan dat hij normaal gesproken deed. Hij koos bewust evenementen uit die hij leuk vond: zo reed hij onder andere de Zillertal Bike Challenge en deed hij met een team mee aan de Gulbergen24. “Weet je, fietsen is gewoon mooi. Een beetje lekker mountainbiken, er plezier in hebben, daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

En dat lekker fietsen, dat doet Van der Werf vanaf nu in zijn rood-wit-blauwe trui. “Dat is een droom die uitkomt”, geeft hij toe. “Weer overstappen naar de elite? Voorlopig nog niet. Ik heb hard gewerkt voor die trui. Het doet het me goed dat ik zo hard rij, maar of ik bij de elites op het podium had gestaan? Ik weet het niet. Dat is toch een hele andere koers.”

De volledige uitslag van de amateurkoers op het NK is hier te bekijken.