EIJSDEN/APELDOORN – Haar gouden medaille op het NK XCO in juli in Groesbeek was natuurlijk het hoogtepunt van het afgelopen seizoen voor elite-renster Anne Terpstra. Afgelopen weekend sloot de 22-jarige renster van Superior-Brentjens haar seizoen af met een bronzen plak op het NK Marathon, achter Hielke Elferink en Mirre Stallen.

Dat was, na een periode waarin het wat minder liep dan verwacht, een mooie opsteker voor de Apeldoornse. “Ik ben er zeer tevreden mee. Ik had me totaal niet voorbereid en m’n doel was de finish halen. Ik heb twee jaar geleden ook meegedaan, en kwam toen niet verder dan de eerste post. Dat ik nu derde kon worden, was dus een grote verrassing.”

Terpstra was aanvankelijk niet van plan te starten, maar schreef zich voor de wedstrijd in als voorbereiding op haar deelname aan de Brasil Ride (Zuid-Amerikaanse etappewedstrijd die komend weekend start). Die trip ging voor haar echter niet door, omdat de organisatie van het evenement haar komst financieel niet rond kreeg. “Ik ben toen toch maar gestart bij het NK, en heb de wedstrijd gezien als investering voor volgend jaar.”

Door haar niet specifieke voorbereiding had ze het zondag in ieder geval niet makkelijk. “Pff, wat was ik blij toen ik eindelijk de finishstraat op reed. Marathonbiken is toch wat minder mijn ding denk ik. Maar, ik denk wel dat ik volgend jaar weer mee doe. En dan zal ik er wat meer mijn best voor doen.”

anneterpstravoor
Terpstra voor de start. Foto: Eric Oirbons
anneterpstrana
.. en na de finish. Foto: Bart Brentjens Challenge