MAASTRICHT – Zijn voorbereiding op het NK Marathon was perfect. Na een goed verlopen Transalp en de broodnodige rust, trainde Niels Boon zich suf en zorgde er ook voor dat zijn materiaal piekfijn in orde was. En – dat is het voordeel als je in het zuiden van het land woont – de mountainbiker van Beebikes-Nutswerk reed maar liefst 1000 kilometer over het parcours om het tot in detail te verkennen.

Zijn minitieuze voorbereiding – met een top tien klassering als doel –  had effect. Achter podiumklanten Hans Becking, Ramses Bekkenk en Marco Minnaard kwam de Maastrichtenaar (34) knap als vierde in Eijsden binnen.”Vooraf wist ik dat het erin zat, als alle puzzelstukjes op hun plek zouden vallen op de goede dag. En dat gebeurde, wat een geweldig gevoel”, sprak Boon blij.

Met alle puzzelstukjes doelde Boon niet alleen op zijn goede voorbereiding, maar ook op het slechte weer dat hem in de kaart speelde. “Natuurlijk is het leuker om over droge paden naar Eijsden te vliegen, maar het is niet in mijn voordeel omdat ik meestal in het laatste uur nog veel plekken goed maak. En bij een snelle wedstrijd is dat laatste uur gewoon te kort.  Ik was dus erg blij met het herfstweer met een hoofdletter H.”

Boon kon zondag in het eerste half uur van de wedstrijd nog met de kopgroep mee, maar moest daarna lossen. “Dat had ik verwacht. Toch hoefde ik minder prijs te geven dan vorig jaar,  en na 30 kilometer begon ik weer mensen in te halen. Dat ging ook sneller dan vorig jaar, en dat gaf  vertrouwen in het behalen van mijn doelstelling.”

nielsboon
Boon (op kop) en Eversdijk werken samen tijdens het NK Marathon. Foto: Organisatie Bart Brentjens Challenge

Bij Beutenaken sloot Boon aan bij een groepje met Matthijs Eversdijk (zilver bij de beloftes) en zijn Transalp-partner Onno Reijnhout. “Matthijs en ik reden wat harder dan de rest en gingen samen als een intercity over het plateau van Margraten. We slurpten de halve kopgroep op en bij Bemelen kwamen we bij Frank Schotman en Jeroen Boelen.”

Toen was het even over met de opmars van Boon. “Ik schoof  op een stukje asfalt en moest Matthijs laten rijden. Hij bleef nog even in het zicht maar op de vlakke stukken was hij echt veel sterker. Wel haalde ik met nog 15 kilometer te gaan Frank Beemer nog in. Toen wist ik dat het podium in zicht was. Bij mij was de koek echter ook redelijk op en iemand inhalen lukte niet meer.”

nielsboon2
Boon in strijd met de elementen. Foto: Mart Warnier

Boon was superblij met zijn vierde plek, maar toch was er ook wel een klein beetje teleurstelling bij de mountainbiker. “Ik weet niet hoe vaak ik nog zo dicht bij het podium op een NK ga komen. Maar er zat helemaal niets méér in mijn benen zondag en dit resultaat is goed voor mijn zelfvertrouwen, volgend jaar start ik met de wetenschap dat ik voor maar heel weinig mensen onder hoef te doen.”

En dat is een lekker gevoel, met de winter in aantocht. “Erg fijn als je voor vier uur op de Tacx stapt op pak hem beet 10 januari”, knipoogde Boon.

De volledige uitslag van de elitewedstrijd van het NK is hier te bekijken. Een mooi foto-album staat op de Facebook-pagina van de Bart Brentjens Challenge.