HOEK VAN HOLLAND – De organisatie van Hoek van Holland – Den Helder heeft dit jaar veel moeite gehad met het rond krijgen van de vergunningen. De langste strandrace ter wereld start daarom niet zoals eerder gepland om 9.00 uur, maar al om 8.00. Reden daarvoor is een kleine verandering in het parcours, bij Katwijk. “In verband met zandsuppletie bij Katwijk loopt het parcours gedeeltelijk over de boulevard. De gemeente Katwijk geeft alleen een vergunning als we daar voor 09:30 uur gepasseerd zijn, vanwege de zondagsrust”, laat de organisatie op de website van het evenement weten.

Niet alleen in Katwijk waren er problemen met de vergunning, ook in IJmuiden, als het de race voor meerdere kilometers het strand verlaat, bleek de benodigde toestemming verkrijgen lastig.  Dit door strenge regels in gemeente Velsen. Voorzitter Mark Kos van Stichting Beachbiking Nederland doet daarom een beroep op de deelnemers. “Uitsluitend door het nakomen van verscherpte regelgeving met betrekking tot  de verkeersveiligheid in de gemeente Velsen (IJmuiden) kan Hoek van Holland – Den Helder doorgaan. De voorwaarde hiervoor is dat de route van IJmuiden naar Wijk aan Zee met inachtneming van de geldende algemene verkeersregels wordt gereden.”

Op de website staat meer informatie over wat dit voor de strandracers betekent. De voorzitter: “De politie zal scherp toezien op de geldende algemene verkeersregels. Overtreders worden bekeurd. Alleen op deze wijze is er perspectief om ook volgend jaar nog dit unieke evenement dat al sinds 1993 bestaat te kunnen organiseren. Wij vertrouwen op jullie sportiviteit en willen er samen met jullie een geslaagde editie van maken.”

Hoek van Holland is de eerste race in de Lotto KNWU strandraces, een wedstrijdserie van acht wedstrijden die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Bikesight.nl is aanwezig voor een stukje participerende journalistiek.