OUDTSHOORN – Het is voorlopig Nederland dat de klok slaat tijdens de Bridge Cape Pioneer Trek. Onze deelnemende landgenoten eisten in de proloog van de zevendaagse etappewedstrijd in Oudtshoorn (Zuid-Afrika) een groot deel van de ereplaatsen voor zich op. Cube-Nutswerk greep in twee categoriën de leiderstrui, maar ook het Brabantse Kivadateam stond op het podium

Micha de Vries en Rick van den Hanenberg (Cube) waren de sterkste bij de Veteranen. Zij bleven het Zuid-Afrikaanse team Klein Karoo 18 seconden voor. In dezelfde categorie werden onze landgenoten Richard Sikking en Gert-Jan van Rheenen (IWC Cycling Lab) zevende.

Mirre Stallen (Cube) en Nard Clabbers (Sforz) wonnen in de mix-categorie, met een voorsprong van 16 seconde op het Zuid-Afrikaans/Britse team van Asrin Cycling. Birgit Lavrijsen en Marco Minnaard (Cube) eindigde in dezelfde categorie als achtste, met iets meer dan 3,5 minuut achterstand op Stallen en Clabbers.

Het parcours van de proloog was overigens meer dan de moeite waard. Dat liet Ninko Doornbos van Kivada aan Bikesight weten. Doornbos werd samen met zijn teamgenoot Coen Hoogervorst derde in een klein veld van amateurrenners. “Echt een supervette track”, zei Doornbos. “Een ronde van 15 kilometer met echt mooie beklimmingen en afdalingen, niet te lang en niet te kort en alles volgde elkaar heel snel op.”

doornbos1
Doornbos (link) en Hoogervorst (daarnaast) op het niet volledige amateurpodium.

Doornbos en Hoogervorst waren aardig aan elkaar gewaagd.  Helaas voor de renner van Kivada verliep niet alles vlekkeloos. “Ik ben één keer gevallen toen een team dat ons inhaalde mij per ongeluk aantikte.”

In de sterkste categorie, de Open Men, eindigde Cube-Nutswerkrenners Liwald Doornbos (broer van) en Matthijs Eversdijk knap als zesde. De wedstrijd werd gewonnen door het Zuid-Afrikaanse Scott Factory Racing  (Mathys Beukes en Philip Buys).

Kijk voor alle uitslagen hier.