EIJSDEN – Ze houdt wel van zware omstandigheden. Die eigenschap kwam Hielke Elferink goed van pas tijdens het NK Marathon. De marathonbikester van Team Wheeler/Bixs kroonde zich zondagmiddag tijdens de loodzware, superblubberige Bart Brentjens Challenge voor het eerst in haar carrière tot nationaal kampioene. “Echt cool dat het gelukt is. Ik ben er heel erg blij mee”, sprak de in het Duitse Freiburg wonende renster na haar titel.

Vanaf de start nam Elferink het initiatief. “Ik deed veel kopwerk, maar wel met wat reserve. Het doel was om de eerste twintig kilometer goed door te komen.  Mede daardoor werd het peloton toch al flink uitgedund”, keek ze terug.

hielkeelferink
Elferink met haar trui, de bloemen en de medaile. “Echt heel cool dat het gelukt is.”

Na ongeveer 20 van de in totaal 105 kilometer reed Elferink alleen nog met titelverdedigster Laura Turpijn en Mirre Stallen op kop.  Vijf kilometer later koste een versnelling de kop van Turpijn, die niet lang daarna lek reed en bevangen door de kou de wedstrijd verliet.

Stallen en Elferink bleven met z’n tweeën over. “We hebben de hele wedstrijd heel erg goed samengewerkt en in een goed tempo doorgereden”, zei Elferink. “Demarreren was erg lastig, omdat we zo aan elkaar gewaagd waren. Ik wilde het op een sprint aan laten komen, omdat ik me nog heel fit en sterk voelde.”

Helaas voor Stallen kwam die sprint er niet. Vlak voor de finish kreeg zij problemen met de aandrijflijn.  Elferink: “Ze was opeens weg, en daardoor kwam ik solo aan.”

elferink
Elferink komt solo over de streep in Eijsden. Foto: Mart Otten