EIJSDEN/WARMENHUIZEN – Vooraf gaf hij al aan dat een Nederlandse titel zijn wisselvallige en door pech gekenmerkte seizoen in een keer tot geslaagd zou bombarderen. De hoop die Robbert de Nijs uitsprak, werd de waarheid. Zondag was hij tijdens het NK marathon in Eijsden de beste belofterenner. “Ik kwam met tranen over de finish. Wat een heerlijk gevoel”, liet een dolgelukkige De Nijs (19)  na afloop van de Bart Brentjens Challenge weten.

De Noord-Hollander was niet alleen de beste belofte, hij oversteeg zichzelf door als derde Nederlander en vijfde renner in koers de finish te passeren. “Ik had dit nooit verwacht. Ik kon echt goed meedraaien met de top en wist me telkens te herpakken”, zei de mountainbiker van Feenstra, die in Zuid-Limburg Matthijs Eversdijk en Bart Classens voorbleef.

robbertdenijs
De Nijs in actie tijdens het NK. Foto: Jolien Tackaert

De Nijs zat vanaf de start vooraan en reed tot kilometer vijftig ‘zonder problemen’ in de kopgroep, die steeds verder uitdunde. “Dat gaf natuurlijk een goed gevoel! Op de klim die ons  Gulpen uit leidde moet ik even van de fiets en raakte ik haast de kopgroep kwijt, maar ik kon gelukkig weer aansluiten.”

Dat was echter niet de laatste keer dat De Nijs moest lossen, en vervolgens weer kon aansluiten. Tussen kilometer vijftig en negentig keerde hij maar liefst zes keer terug bij de leiders. De Nijs lag toen al een tijdje op kop bij de beloftes. “In de laatste vijftien kilometer was de koek zo ver op dat ik voor mijn eigen tempo koos om de koers behouden uit te kunnen rijden en mijn eerste plaats veilig te kunnen stellen.”

Dat lukte De Nijs, die in de slotfase – tegen de kramp aan fietsend – ook Marco Minnaard nog voorbij stak. De Nijs: “De titel is echt een hele opluchting zo aan het eind van het seizoen en dat voelt onwijs goed.”

Hij kan volgende week zijn trui meteen showen. Dan doet hij mee aan Hoek van Holland-Den Helder. Op zijn website zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag een uitgebreid verslag van het NK verschijnen.

robbertdenijs2
Eversdijk, De Nijs en Classens op het podium. Foto: Ans Classens