EIJSDEN/WETTEREN – Het was een keuze die hij in een split-second maakte, maar die hem zondag wel de titel op het NK marathon opleverde. Met nog twee zware beklimmingen te gaan, besloot Hans Becking op een kort asfaltklimmetje mee te springen met een vluchtpoging van Joris Massaer en Kevin van Hoovels. De rest van de uitgedunde kopgroep moest passen. Samen met de twee Belgen reed de mountainbiker van Superior-Brentjens vervolgens naar de streep.

“De samenwerking tussen ons drieën was goed”, keek Becking terug op zijn race. “Met de eindzege in de Bart Brentjens Challenge ben ik helemaal niet bezig geweest. Dat hadden die twee ook wel door. Ze zagen dat ik de hele tijd krampachtig aan het omkijken was of er nog iemand terugkwam en dat ik extra lange kopbeurten maakte.”

Dat deed Becking omdat titelverdediger Ramses Bekkenk van Team Koga de drie nog lang in zijn eentje op korte afstand bleef volgen. “Ramses is zo taai en sterk, die blijft gaan. Dat weet je. En hij rijdt in zijn eentje zo hard op die tussenstukken”, vertelde Becking, die pas in de laatste kilometers echt zeker was van de zege. “Toen zag ik dat het gat meer was dan 300 meter. Eenmaal in Eijsden heb ik niet meer met die twee gasten meegesprint.”

Aan het begin van de 105 kilometer lange wedstrijd had Becking niet het idee dat hij mee kon doen om de titel. “Het ging eigenlijk helemaal niet goed. Het was zo modderig, je werd zeiknat en zeker in het begin had ik het onderaan de afdalingen flink koud. Dat merk je ook aan je benen, als je daarna flink moet aanzetten. Maar ik denk dat iedereen daar last van had.”

In de eerste zestig kilometer van de wedstrijd was er een grote kopgroep, van meer dan tien renners. Becking: “Het tempo lag  hoog. Ik hing op sommige momenten echt aan het elastiek, boven aan een paar klimmetjes moest ik diep gaan om er aan te blijven hangen.”   De groep dunde steeds verder uit (zo reed Frank Beemer lek, viel Bas Peters en raakte Bram Rood bevangen door de kou) en toen de beslissende slag viel, bestond hij nog uit vijf à zes man. “Precies weet ik het niet meer”, zei Becking.

Na zijn XC-titel van vorig jaar, nu dus een nieuwe trui voor de inwoner van het Belgische Wetteren. “Echt een supermooie opsteker, ik ben er superblij mee”, genoot hij na. “Deze had ik nog niet, helemaal geweldig. Ik wist niet dat ik dit kon. Normaal ging bij mij op het NK marathon al ruim voor het einde het lampje uit. Nu kon ik het wel volhouden, dat had ik niet verwacht. Aan de andere kant: het ging de laatste periode wel heel erg lekker. Het gevoel op training was goed. “

Voorzover dat na zijn bruiloft (twee weken geleden trad Becking in het huwelijk met Jolien Tackaert) nog niet het geval was, gaat hij door het NK met een lekker gevoel de winter in. Het NK was echter nog niet de laatste koers voor Becking. “Volgende week rij ik nog de Brasil Ride. Nee, ik mag dan m’n trui nog niet aan. Er zijn in die wedstrijd punten te verdienen voor de XC-wereldranglijst.”

Overigens is Becking van plan volgend seizoen zijn trui regelmatig te tonen. “M’n precieze planning weet ik natuurlijk nog niet, maar ik wil wat meer marathons gaan rijden.  Zou heel graag het EK in Ierland willen rijden. Ik had het er nog met Ramses (pure marathonbiker, red.) over na de finish, over het feit dat hij de trui veel vaker heeft laten zien dan andere kampioenen. Hij vindt het jammer dat dat het komende seizoen weer minder wordt. Dat begrijp ik wel.  ‘Maar ik laat je daar toch echt niet voor winnen’, zei ik nog tegen ‘m.”

We kennen Becking natuurlijk ook als de man die ons via zijn eigen videokanaal ‘Becking Backstage’ op de hoogte houdt van zijn eigen avonturen. Zondagavond zette hij al een filmpje online. De moeite van het kijken meer dan waard, met beelden van het NK.

Becking Backstage Episode #4 from Becking Backstage on Vimeo.
Nog een paar plaatjes:

podiumelite
Het NK-podium: Bekkenk, Becking, en Minnaard. Foto: Jolien Tackaert

 

hansbecking1
Voor wie het nog niet geloofde: het was modderig. Foto: Jolien Tackaert
hansbecking2
Voor wie het nog niet geloofde: het was modderig (2). Foto: Jolien Tackaert
hansbecking3
Voor wie het nog niet geloofde: het was modderig (4). Foto: Jolien Tackaert
hansbecking4
Becking met Bekkenk in zijn wiel. Foto: Jolien Tackaert