EIJSDEN/LINDEN – Een klein vreugdesprongetje zondagmiddag op de redactie van Bikesight toen via whatsapp het bericht binnenkwam dat vriend van de site Bart Classens derde was geworden bij de beloftes op het NK Marathon in Eijsden. Hij had een totaal onverwachte superdag. „Echt absurd, ik had echt hele goede benen”, lachtte Classens (20) die avond via de telefoon.

(dit interview, in iets aangepaste vorm, staat vandaag ook in Dagblad De Gelderlander, editie Maasland Sport)

Dat zijn sterke optreden voor hem zo onverwachts kwam, heeft te maken met een aantal blessures waar Classens pas net van hersteld is. Eind augustus kwam hij in een valpartij tijdens een trainingswedstrijdje verkeerd terecht en scheurde hij z’n enkelbanden. „Ik kan pas sinds een week een beetje lopen”, vertelde de Lindenaar. „Ik heb drie weken niet kunnen fietsen, en heb pas twee weken geleden weer echt fatsoenlijk kunnen trainen. Maar blijkbaar heeft die verplichte rust me heel erg goed gedaan.”

bartclassens
Classens na de koers. Foto: Ans Classens

Naast de blessure aan zijn enkel, kreeg Classens de afgelopen periode ook nog last van zijn rug. Daarvoor liet hij zich flink behandelen. „Ik heb tijdens de wedstrijd nergens last van gehad.”

Classensreed op het loodzware en extreem modderige parcours in Zuid-Limburg op de laatste klim weg bij zijn concurrent om de derde plek, Thijs Zuurbier. Hij had voor de 105 kilometer lange wedstrijd 3 uur en 57 minuten en finishte op enkele minuten achterstand van winnaar Robbert de Nijs en nummer twee Matthijs Eversdijk.

Dat Classens in de slotfase nog aansloot bij Zuurbier had hij niet alleen te danken aan zijn eigen goede benen, ook aan het werk van mountainbikelegende Bart Brentjens, met wie Classens een groot deel van de wedstrijd samen reed. „Ik ken Bart een beetje, en we hebben onderweg wel wat gepraat”, keek Classens terug. „Hij wist dat Zuurbier mijn concurrent was en pepte me om naar zijn wiel te rijden.”

Tijdens de wedstrijd reden de verschillende categorieën samen. „Ik had een goede start en reed in de tweede groep. Na een kilometer of vijftien zat ik op een smal pad achter iemand die lek reed. Dat koste me de aansluiting, en vanuit de derde groep heb ik toen een opmars gemaakt.”

Classens eindigde in het totaalklassement net buiten de top tien. „Geweldig. Dat ik gewoon een groot deel van de wedstrijd met Brentjens samen rij, dat gaat nergens over.”