KRANENBURG – Waar ze eigenlijk een rustweek had gepland met zo veel mogelijk slaap, werd het een maf avontuur met twintig andere mountainbikers in het hooggebergte van Zwitserland. Het was een iets andere voorbereiding op het NK marathon dan titelverdedigster Laura Turpijn (34) had gepland. “Maar dit was een kans die ik niet kon laten liggen”, vertelt ze nog enigszins verbaasd.

turpijnenmertens2
Turpijn (rechts) en Mertens.

Maar hoe kwam Turpijn zo ineens in Zwitserland terecht? Het antwoord: Team Meerendal en de Cape Epic in 2014. “Het is allemaal heel snel gegaan”, legt Turpijn uit. “Via via zijn Sara Mertens (Turpijns teamgenoot in de Epic van dit jaar, red.) in contact gekomen met Herman Coertze, eigenaar van Meerendal, een grote Zuid-Afrikaanse wijngaard waar elk jaar minimaal een etappe van Epic doorheen gaat. Hij wil voor de komende editie met zijn eigen team Meerendal aan de start staan, en hij wil het meteen groot en goed aanpakken. Hij wil geld inzamelen voor Songo.info, en wil daarom veel rijders, en ook goede rijders. Hij wil podiumplekken.”

Turpijn en Mertens – dit jaar derde – mogen volgend jaar voor het Team Meerendal geheel verzorgd meedoen aan de Zuid-Afrikaanse achtdaagse etappewedstrijd. Dat doen ze met niet de minste teamgenoten. Onder andere de Zwitserse toppers Christoph Sauser, Lukas Büchli en Esther Süss zullen ook in een shirtje van Meerendal aan de start verschijnen. “Dat is toch geweldig”, lacht Turpijn. “Met zo’n goede mountainbikers in een team rijden, en dat ook nog voor een goed doel.”

Songo.info streeft ernaar het leven van kinderen in Zuid-Afrikaanse townships te verbeteren, door ze een veilige omgeving te geven waar ze kunnen spelen, kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Het was Sauser zelf die aan de basis stond van de organisatie. Sauser reed de Epic al vaker de Cape Epic met Songo in zijn teamnaam, vorig jaar met de inmiddels overleden Zuid-Afrikaan Burry Stander, dit jaar met Jaroslav Kulhavy.

Maar dan weten we nog steeds niet hoe Turpijn in Zwitserland terecht kwam. Turpijn vertelt verder: “Herman woont een groot deel van het jaar in Zwitserland. Daarom zullen ook een groot aantal, veelal rijke,  Zwitsers voor het team rijden. Hij had deze week gepland om als team kennis te maken. Het was echt fantastisch om te zien hoe die groep van grotendeels onbekenden  het zo goed met elkaar kon vinden. Het was een geweldige week. Sauser heeft een dag meegefietst, Süss is geweest. Ik heb een tocht gemaakt van negen uur op grote hoogte, heb techniek-training gegeven. Het was een groot avontuur.”

turpijnenmertens1
Zo’n week dus. Turpijn (rechts) en Mertens (links) zorgen ervoor dat het wolkendek zich weer boven hun gezichtsveld bevindt, zoals normaal. Foto: Richard Scott

Donderdag kwam Turpijn weer thuis, waar ze zich gaat richten op het NK. “Natuurlijk, dit is een andere voorbereiding dan ik had gepland. Ik heb minder geslapen dan ik had gepland. Maar aan de andere kant: de trainingsarbeid had ik al gedaan en deze week, met deze mensen en de Cape Epic in het vooruitzicht,  heeft me heel veel energie opgeleverd.”

Want een rare week of niet, Turpijn – veelvraat als het gaat om titels op het NK-marathon –  staat zondag bij de Bart Brentjens Challenge met maar één doel aan de start: haar trui verdedigen. “Mijn cross-country-titel ben ik dit jaar kwijtgeraakt. Toen was ik niet fit. Dat ben ik nu wel.  Het Benelux-kampioenschap in Zoetermeer heeft me heel veel vertrouwen gegeven. Ik ga er alles aan doen om kampioen te worden.”

Winnaars NK Marathon vrouwen (vanaf 2007)

2007 (Eijsden): Laura Turpijn
2008 (Grez-Doiceau): Laura Turpijn
2009 (Eijsden): Laura Turpijn
2010 (Groesbeek): Laura Turpijn
2011 (Eijsden): Mirre Stallen
2012 (Eijsden): Laura Turpijn