SCHOORLDAM – Elke mountainbike-liefhebber zal het zich nog herinneren: de heroïsche manier waarop Ramses Bekkenk op 14 oktober van het vorige jaar in zware omstandigheden Nederlands kampioen marathon werd. Op de beelden van lokale zender L1 was te zien hoe de marathonbiker van Koga tijdens de Bart Brentjens Challenge uit geslagen positie terugkwam en in het slot van de wedstrijd zijn concurrenten Frank Schotman (tweede) en Jeroen Boelen (derde) lostte.

Voor Bekkenk zelf voelde de manier hoe hij kampioen werd  minder bijzonder dan hoe het op televisie in beeld werd gebracht. “Nee, ik denk niet vaak meer terug aan de wedstrijd zelf”, vertelt de nuchtere Zeeuw in de aanloop naar de zondag dat hij zijn titel gaat verdedigen. “Ik reed mijn koers zoals ik ze allemaal rij: in mijn eigen tempo. Ik heb wel eens heroïschere  wedstrijden gereden. Maar het feit dát ik kampioen werd, dat was natuurlijk wel heel speciaal.”

Bekkenk, woonachtig in het Noord-Hollandse Schoorldam, weet uiteraard wel nog hoe de race voor hem verliep. “Ik was vooraf heel zenuwachtig, en veel met mijn concurrenten bezig. Al na vijftien kilometer werd ik gelost en toen had ik het mentaal wel even zwaar. Ik kon gelukkig even bijkomen in het wiel van mijn ploeggenoot Bram Rood en ben daarna mijn tempo gaan rijden.”

Aan de voet van Keutenberg kreeg hij weer het gevoel dat hij een goede uitslag kon rijden. “Ik sloot daar aan bij de koplopers. Ik moest weliswaar meteen weer lossen, maar dat moest Bas Peters ook. Dat was voor mij een teken dat het ook echt hard ging. In het vervolg van de wedstrijd waren de zware omstandigheden in mijn voordeel. En kwam het feit dat ik al zo vroeg gelost was misschien wel goed uit. Ik had meer over dan mijn concurrenten.”

Ramses_NK_2012
Bekkenk gaat met Frank Schotman in zijn wiel de laatste 20 kilometer van het NK in. Foto: Team Koga.

Met het winnen van de Nederlandse titel kwam voor Bekkenk een einde aan een jarenlange frustratie.  “Ja, eindelijk was de trui voor een echte marathonbiker. Zo voelde het voor mij ook. In het verleden was het rood-wit-blauw, op enkele uitzonderingen na, maar weinig bij wedstrijden te zien. Ik heb de trui dit seizoen gelukkig heel veel kunnen tonen”, vertelt de lange-afstandspecialist.

Ramsesnk_2012
Het podium van het NK van 2012: Schotman, Bekkenk en Boelen. Foto: Team Koga.

Toch reed Bekkenk dit jaar minder marathons dan andere jaren. De reden: een rugblessure,  en een paar gekneusde ribben (die hij tijdens de Transalp opliep toen hij in de camper tegen een trapje botste).  Die lichamelijke ongemakken, waar hij inmiddels volledig van is hersteld,  zorgen er mede voor dat hij komende zondag op een andere manier aan de start staat dan vorig jaar. “Toen kwam ik rechtstreeks uit een volledige wedstrijdseizoen. Nu heb ik minder gekoerst, maar meer getraind. “

Ook mentaal stapt de mountainbiker van Koga anders het kampioenschap in. “Ik ben minder zenuwachtig, en niet meer zo bezig met mijn concurrenten, maar juist  volledig met mijn eigen wedstrijd. Het NK is toch een wedstrijd waarin alles op zijn plek moet vallen, waarbij je een beetje geluk moet hebben. Als dat laatste gebeurt, doe ik mee om de prijzen.”

Hij is dan weliswaar vooral met zijn eigen wedstrijd bezig, natuurlijk weet hij wel wie naast hemzelf kans maken op de titel. “M’n teamgenoot Bram Rood is sterk, ik verwacht Bas Peters. Er zijn altijd een aantal cross-countryrenners die goed mee doen, zoals Hans Becking die de laatste tijd in vorm is. En Frank Schotman niet te vergeten. Die rijdt altijd goed op het NK marathon. En als het een niet selectieve koers wordt, waarbij het aankomt op een snelle slotfase, dan maakt Stefan Vreugdenhil (ook teamgenoot van Bekkenk, red.) zeker een kans.”

Bekkenk zelf hoopt in ieder geval weer op zware omstandigheden. Daarin is de marathonbiker pur sang op z’n best. “Geef mij maar windkracht acht en hagel”, lacht hij.

Het NK wordt komende zondag voor de vijfde keer in de afgelopen zeven jaar verreden tijdens de Bart Brentjens Challenge. Kijk voor de laatste informatie over het parcours op de website van het evenement. De volledige deelnemerslijsten zijn (nog?) niet beschikbaar. Uiteraard heeft Bikesight de beelden van afgelopen jaar opgesnord, bij Omroep Zeeland.

Winnaars NK Marathon (vanaf 2007)
2007 (Eijsden): Axel Bult
2008 (Grez-Doiceau): Bas Peters
2009 (Eijsden): Bart Brentjens
2010 (Groesbeek): Frank Schotman
2011 (Eijsden): Bas Peters
2012 (Eijsden): Ramses Bekkenk